PFZW

Interview

Wie is Tommie?

Tommie in de zorg

Wekelijks blogt en vlogt zelfstandig verpleegkundige Tommie Niessen (27) over zijn werk in de zorg. Al een jaar nu. Stukjes die mensen raken en voor veel collega’s herkenbaar zijn. Omdat hij het leuk vindt en omdat de zorg meer aandacht verdient. 11 september komt Tommie's eerste boek uit. 

Waarom koos jij voor de zorg?

"Bij toeval belandde ik 8 jaar geleden in de huishoudelijke hulp. Steeds vaker vroegen mensen: "Kan die jongen weer terugkomen?" En dat was écht niet omdat ik zo goed de ramen kon lappen, maar omdat het contact heel goed was. En dat was geheel wederzijds. Mede op aanraden van mijn moeder ben ik de opleidingen verzorgende IG en verpleegkundige gaan doen.

In de zorg kun je heel direct iets voor iemand betekenen en iemand helpen. Door het doen van medische handelingen, maar vooral door hoe je met cliënten omgaat. En ik leer veel van de levenservaring en wijsheid van oudere mensen."

Door het bloggen stel ik indirect bepaalde dingen aan de kaak
Tommie in de zorg
Tommie Niessen vlogt over zijn werk in de zorg

Waarom ben je gaan bloggen?

"Als wijkverpleegkundige kom je in veel verschillende situaties terecht. Zwaar en heftig, maar vaak ook grappig en ontroerend. Wat ik meemaak in m’n werk wil ik graag delen. Mijn manier is door erover te schrijven. Niet eens zozeer over actuele zaken die spelen in de zorg, maar vooral over de dialoog met mijn cliënten. Indirect stel ik zo toch bepaalde dingen aan de kaak. Bijvoorbeeld eenzaamheid van cliënten, of bepaalde regeltjes die je werk soms lastig maken.

Laatst stuurde iemand mij een berichtje: Door jou ga ik terug in de zorg

Ik krijg gelukkig veel mooie reacties. Volgens mij herkennen veel collega’s zich in mijn blogs. En vloggen is dé manier om de zorg realistisch en toch positief onder de aandacht te brengen, zeker voor jonge mensen. Laatst stuurde iemand mij een berichtje: Door jou ga ik terug in de zorg."

Hoe belangrijk is humor in je werk?

"Súperbelangrijk! Je kunt je toch geen wereld voorstellen waarin nooit wordt gelachen? Met humor kun je bij mensen iets doorbreken. Vaak hebben cliënten weinig contacten. Als ze even kunnen lachen, maakt dat hun leven net even wat lichter. Maar het kan natuurlijk niet altijd. Ik werk ook in de palliatieve zorg, en als iemand op sterven ligt of zich heel slecht voelt, ben ik voorzichtiger. Hoewel ook dan humor een functie kan hebben!"

Persoonlijk vind ik de palliatieve zorg het allermooist

Hoe houd je je werk leuk?

"Ik vind mijn werk niet per se heel zwaar. Soms is het vervelend, vaak is het juist mooi, zoals het leven eigenlijk ook is. Ik koester vooral de vele mooie en ontroerende momenten in het contact met cliënten die mijn leven verrijken. Door erover te schrijven, versterk ik de waardering voor mijn werk en het werk voedt weer wat ik schrijf. Persoonlijk vind ik de palliatieve zorg het allermooist. Daar wil ik in de toekomst meer tijd aan besteden."

Bekijk een van Tommie's vlogs, met 'meneer', een cliënt: 

Misschien vind je dit ook leuk: