PFZW

Tips

Vernieuwing in de zorg: kijk- en luistertips

Met alle nieuws en social media die op je afkomen, is het bijna onmogelijk om alles te volgen en te zien. Daarom spotten wij voor jou de hoogtepunten uit de media over jouw werkgebied. Deze week een paar interessante reportages en documentaires over vernieuwing in de zorg.

De podcast van Omroep Gelderland over de zorg van morgen

Vera Eisink van Omroep Gelderland is naast journalist moeder van 2 jonge kinderen en is benieuwd naar hun toekomst, ook op het gebied van de zorg. Hoe ziet de toekomstige operatiekamer er bijvoorbeeld uit? Hoe ver gaan we met de inzet van zorgrobots? In haar podcastserie onderzoekt Vera hoe er over 20 jaar gewerkt wordt in het Radboud UMC. Luister hier naar de aflevering van de podcastserie Zo leven jij en ik in 2040.

BBC-reportage over vernieuwing in de dementiezorg

De BBC maakte een reportage over een wereldwijd probleem: de enorme groei van het aantal mensen dat lijdt aan dementie. En over de (on)betaalbaarheid van die intensieve zorg en de vraag of er op termijn wel voldoende mensen zijn om die zorg te bieden. In de documentaire gaan we op bezoek bij het Brabantse verpleeghuiszorgcentrum TanteLouise. Aan het woord komt onder andere bewoner Cor Bruijs. Hij geeft een inkijkje in de bijzondere werkwijze op de locatie Vissershaven, waar hij met veel plezier woont. Voor wie de aflevering wil beluisteren, klik hier.

Met crowdfunding een behandeling betalen

In het programma ‘Je geld of je leven’ volgt Bert van Leeuwen 4 patiënten. Zij ondergaan met behulp van crowdfunding een behandeling die niet vergoed wordt in Nederland. Het is hun laatste hoop op een medische behandeling die de kwaliteit van hun leven erg kan verbeteren, maar die ze in Nederland niet kunnen krijgen. Zo volg je het verhaal van de 30-jarige data-analist Eefje Muller, die in Keulen een experimentele immuuntherapie krijgt tegen baarmoederhalskanker. In Nederland is Eefje na een aantal zware chemokuren uitbehandeld, maar in Keulen lijkt er wel hoop te zijn voor haar. Bekijk alle afleveringen hier.

Een robot om kinderen met autisme te helpen

Jonathan (8) heeft autisme, wat het voor hem moeilijk maakt om zich aan te passen aan zijn omgeving. Met zijn ongeremde enthousiasme schrikt hij mensen af. Alsof dat niet genoeg is, heeft Jonathan last van overgevoeligheid voor lawaai en raakt hij overstuur bij harde en onverwachte geluiden. Het is een moeilijke tijd voor hem en zijn ouders, maar dan komt de robot KASPAR om de hoek kijken. Bekijk hier de documentaire.

In dit interview vertelt social robotics-onderzoeker Emilia Barakova over haar robot die kinderen met autisme moet gaan helpen.
 


Heb jij ook een tip die je met je collega’s wilt delen, reageer dan hieronder in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk: