Goed Bezig Panel
Waar lig jij ’s nachts wakker van?

We weten allemaal hoe belangrijk (en lekker!) het is om goed te slapen. Maar naast een snurkende partner en luidruchtige buren is het ook weleens ons eigen hoofd dat ons wakker houdt. Omdat we piekeren over ons werk, geld of andere dingen. We stelden drie zorgcollega’s de vraag:
Waar lig jij 's nachts wakker van?

Japke (25) werkt als activiteitenbegeleider op een zorgboerderij voor kinderen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen
“Ik wil ervoor zorgen dat ieder kind na een dag op onze zorgboerderij met een glimlach op het gezicht naar huis gaat. Maar dat lukt niet altijd, bijvoorbeeld als ze onderling ruzie krijgen of als een kind zijn of haar dag niet heeft. Daar kan ik enorm van balen. Soms ga ik er in bed over liggen piekeren. Dan voelt het alsof mijn missie voor die dag niet is geslaagd.
Vaak sta ik mezelf wel toe even te malen, maar ik probeer er vooral een positieve draai aan te geven. Hoe kan ik het de volgende keer anders doen en het kind helpen? Die ideeën schrijf ik weleens op, dat helpt me om het los te laten. De dag van gisteren kan ik niet meer veranderen, maar ik kan wel proberen om het morgen beter te doen. Dat is ook mijn tip voor collega’s: blijf niet te lang hangen in wat niet goed is gegaan. Niet elke dag kan perfect zijn!”


Lisanne (29) werkte als verpleegkundige oncologie en volgt nu de opleiding tot physician assistant oncologie bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen
“Met een opgeruimd hoofd in slaap vallen gaat me niet altijd even makkelijk af. Soms is er die dag iets gebeurd wat indruk op me heeft gemaakt, bijvoorbeeld als ik een mooi gesprek heb gehad met een patiënt die heel ziek is. Of als ik druk ben geweest met mijn studie, die best pittig is naast mijn baan. Dan staat mijn hoofd nog niet altijd in de ‘slaapstand’. Wat bij mij dan helpt, zijn ademhalingsoefeningen of meditatie. Dan verleg ik de focus van mijn hoofd naar m’n lichaam, waardoor mijn gedachten tot rust komen.”
Vaak sta ik mezelf wel toe even te malen, maar ik probeer er vooral een positieve draai aan te geven.

Emalise (22) werkt als woonbegeleider bij De Hoop ggz in Gorinchem
“Op mijn werk gebeuren soms heftige dingen, bijvoorbeeld als cliënten suïcidaal zijn. Dat maakt indruk en die houden me dan bezig, waardoor ik niet zo makkelijk in slaap kom. Ook pieker ik weleens over dingen uit mijn privéleven. Het helpt mij om erover te praten met vrienden of familie en te bidden. Door mijn zorgen met anderen te delen, kan ik ze letterlijk loslaten. Het helpt me ook relativeren. Iemand anders kijkt met een frisse blik naar dingen die ik in mijn hoofd soms veel groter maak dan ze zijn.”