PFZW

Interview

Hulp van Whapp en een aardige buur: “Zonder Daan zou ik het niet volhouden!”

Wende begon kortgeleden met haar nieuwe baan als teamleider in een verzorgingshuis. Vanwege de hoge werkdruk en de mantelzorg voor haar zieke vader vroeg ze via Whapp of er iemand bereid was voor haar te koken. Aan Betere Wereld vertelt Wende hoe ze wordt geholpen in deze hectische tijd.

“Toen de coronacrisis in Nederland uitbrak, heb ik drie weken non-stop gewerkt. Als teamleider, maar ook als crisismanager. Ik werk met dementerende ouderen; een moeilijke doelgroep om te isoleren, omdat ze niet goed begrijpen wat er aan de hand is. Bovendien zijn ze erg afhankelijk van familieleden die normaal gesproken regelmatig op bezoek komen. Toen dat niet meer mocht en een van onze ouderen positief getest werd op corona moest er veel gecommuniceerd worden.

Daarnaast was ik mantelzorger voor mijn vader. Hij was al geruime tijd ziek en ging de laatste tijd snel achteruit. Inmiddels is hij overleden. Ik was alleen maar aan het zorgen.”

Maar toen ontdekte je Whapp...

“Mijn leven bestond simpel gezegd uit werken, eten en slapen. Al snel bleek dat corona geen sprint zou worden, maar een marathon. Ik besefte: ik moet beter voor mezelf gaan zorgen. Via de nieuwsbrief van PFZW ontdekte ik Whapp. Ik heb me ingeschreven en gevraagd of iemand voor mij wilde koken. Daar kwam al snel een reactie op van Daan.”

Vond je het lastig om hulp te vragen?

“Wel een beetje, want in principe kan ik prima voor mezelf zorgen. Ik ben niet ziek en betaal niet voor de hulp die ik krijg. Maar zonder Daan zou ik het in deze periode denk ik niet volhouden. Hij kookt voor me en stuurt een berichtje zodra de bakjes met eten buiten klaarstaan. Dan haal ik ze op en kan ik aan tafel. Ik hoef alleen maar af te wassen. Toch komt hij niet helemaal onder een beloning uit, want als ik de schone bakjes terugzet, doe ik er vaak een kleinigheidje in om hem te bedanken.”

Dankzij Daan heeft Wende 's avonds meer tijd voor zichzelf
Wende kan het soms niet laten om Daan te bedanken voor zijn hulp
1 / 2

Wat heeft Whapp jou gebracht?

 “Doordat ik geen boodschappen meer hoef te doen en niet hoef te koken, heb ik weer tijd om ’s avonds een film te kijken of gewoon lekker niks te doen. Als ik wel wat energie over heb, ga ik iets in het huishouden doen. Ik kom beter tot rust in een schoon en opgeruimd huis.”

Wat zou je willen zeggen tegen andere zorgmedewerkers die ook hulp kunnen gebruiken?

“Er zijn veel mensen die ons willen helpen, dus daar zou ik dankbaar gebruik van maken. Voorheen vond ik het lastig om hulp te aanvaarden. Ik vond dat ik alles zelf moest kunnen. Daar ben ik op teruggekomen. Inmiddels heb ik Whapp al naar een paar andere mensen doorgestuurd. Ik ben dankbaar dat dit initiatief er is en dat ik zo snel iemand heb gevonden die bereid is mij te helpen.”

De naam Daan is fictief. De persoon in dit verhaal blijft graag anoniem.

Wat is Whapp?

Over de applicatie

De gratis app Whapp brengt hulpvragen van zorgverleners en aanbieders samen. Mensen die zorgmedewerkers willen helpen bij bijvoorbeeld het uitlaten van de hond, op de kinderen passen, boodschappen doen of koken kunnen zich als vrijwilliger aanmelden. 

De app is gratis beschikbaar voor iPhone en Android. Voor meer informatie ga je naar whapp.nl.

Misschien vind je dit ook leuk: