1 minuut
Zo houd je het glas altijd halfvol
Was 2020 echt alleen maar ellende of heeft het jaar ook goede dingen gebracht? Door een andere mindset aan te nemen en dankbaar te zijn voor de dingen die je wél hebt, ga je jezelf beter voelen. Lifecoach Wendy geeft tips.
2020 was voor de meeste mensen een jaar dat ze het liefst hadden willen doorspoelen. Maar was 2020 echt alleen maar ellende? Of heeft het jaar ook goede dingen gebracht? Door een andere mindset aan te nemen en dankbaar te zijn voor de dingen die je wél hebt, ga je jezelf beter voelen. Nieuwsgierig? Lees welke tips lifecoach Wendy Borst voor je heeft.
"Dankbaarheid is vaak een andere manier van kijken. We zijn geneigd om veel vanuit angst en negativiteit te redeneren. Dit roept stress op, waardoor je lichaam stresshormonen aanmaakt en je immuunsysteem in de stand-by-stand gaat. Je kunt hierdoor allerlei lichamelijke klachten krijgen, zoals haaruitval, een hoge bloeddruk en slapeloosheid. Door dankbaarder in het leven te staan, word je automatisch ook gezonder. Met onderstaande tips maak je alvast een goed begin!"
Tip #1: Houd een dankbaarheiddagboekje bij
"Ik val maar meteen met de deur in huis: dankbaarheid ervaren gaat niet vanzelf. Je moet jezelf echt van de automatische piloot halen om je standaard gedachtepatronen te doorbreken. Een goede manier om dit te doen, is door iedere dag even voor jezelf op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen hele kleine dingen zijn. Van ‘Wat fijn dat ik vandaag een uurtje later op kan staan’ tot ‘Wat een geluk dat de zon vandaag schijnt terwijl ik een boswandeling gepland had’. Er zijn heel veel handige apps om zo’n dagboekje bij te houden, zelf gebruik ik graag de app Gratitude."

Tip #2: Let op je woorden
"Als mensen zijn we vaak geneigd om vooral te zeggen wat we níet willen en waar we géén zin in hebben. Als je jezelf betrapt op dit soort negatieve gedachtes, vraag jezelf dan: wat wil ik wél? Dankbaarheid gaat namelijk ook over oog hebben voor wat je wel graag zou willen, of wat er wel goed gaat in je leven."
Tip #3: Wissel even van perspectief
"We hebben allemaal een persoonlijkheid met meerdere kanten. Niemand is alleen maar een doemdenker, of alleen maar een perfectionist. Maar we analyseren problemen wel vaak volgens ons eigen vaste patroon. Als je merkt dat de negatieve karaktertrekken het roer overnemen, probeer dat patroon dan eens te doorbreken. Probeer jezelf uit te dagen: hoe zou mijn optimistische kant hiernaar kijken?"
Tip #4: Relativeer!
"Veel van de problemen die we ervaren, zitten vooral in ons hoofd. Als je back to basic gaat zal je zien dat het merendeel van de dingen waar jij je druk om maakt, best wel meevalt en er bovendien genoeg is om wél blij mee te zijn. Nee, het is niet leuk dat je favoriete restaurant al maanden gesloten is, maar er is nog steeds heel veel wél mogelijk. Er is nog steeds eten, we hebben nog steeds een dak boven ons hoofd."

Tip #5: Geef ruimte aan je frustratie
"Bovenstaande tips klinken natuurlijk heel mooi, maar wat als je merkt dat het heel moeilijk is voor jou om dankbaarheid te ervaren? Als er iets is wat je maar niet kunt loslaten en heel boos of verdrietig over bent en blijft? Het kan helpen om echt ruimte te geven aan je frustraties. Gooi het er even allemaal heel ongenuanceerd uit. Schrijf het op, schreeuw, huil… maar eindig altijd met de vraag: ‘Waar heb ik behoefte aan?’. Emoties hebben altijd een functie. Angst heeft behoefte aan iets, jouw mopperkant heeft behoefte aan iets. Als je erachter komt wat dat is, kun je er beter mee omgaan."

Lifecoach
Naam: Wendy Borst
Woonplaats: Beekbergen
Werk: Lifecoach & businesscoach
Website: www.wendyborst.nl