PFZW

Panel

Zorgpanel: Wat doe jij om je werk in tijden van crisis zo goed mogelijk uit te voeren?

Iedereen die werkt in de zorg- en welzijnssector heeft hetzelfde doel: de beste zorg verlenen. Maar alle zorgverleners doen dit op hun eigen manier en met een andere kijk op hun werk. Voor een inkijkje in hun belevingswereld leggen we iedere maand een vraag of stelling voor aan een panel van professionals uit de sector zorg en welzijn.

Vraag: 

Wat doe jij om je werk in tijden van een crisis zo goed mogelijk uit te voeren?

Melissa Chrispijn (34) werkt als psychiater in de crisisdienst bij Dimence

"In ons werk is het belangrijk een goede eerste indruk van iemand te krijgen. Hoe is de stemming? Hoe gedraagt iemand zich? Door de nieuwe maatregelen kunnen we niet anders dan patiënten zoveel mogelijk telefonisch of via beeldbellen te spreken. In een kritieke situatie moeten we iemand nog steeds face-to-face kunnen beoordelen, maar beschermende kleding is schaars in de GGZ. Iedere dag moeten we de afweging maken: is (beeld)bellen voldoende of moeten we toch langsgaan? Toch is er ook een positieve kant. Binnen de GGZ zijn we al langere tijd bezig met digitalisering en de introductie van beeldbellen. Nu is het binnen een week gerealiseerd. Natuurlijk heeft het voeten in de aarde, maar onder druk is dus meer mogelijk dan je denkt. Het is een spannende tijd, niemand weet hoe de situatie over een paar dagen is. Dat is best beangstigend."

Miranda van de Pol (41) werkt als pedagogisch medewerker bij Kiekeboe Kinderopvang

"Het is een vreemde gewaarwording voor mij en mijn collega’s. We hebben bijna geen kinderen op onze opvang. Kinderen van ouders met vitale beroepen zijn natuurlijk welkom als er geen andere opvang voor hen is. De kinderen die er zijn, krijgen de volle aandacht en mogen dingen die we normaal gesproken niet toestaan, zoals door de gangen fietsen. Nu we meer tijd over hebben, doen we ook extra dingen, zoals extra goed schoonmaken en leuke dingen bedenken voor als de kinderen weer naar ons toe mogen komen. We pakken alvast verjaardagscadeaus in en bereiden spelletjes voor. Na deze crisis kunnen we dan nóg meer tijd aan de kinderen besteden en de kwaliteit van de opvang hopelijk verbeteren. Voor mij, en voor alle andere collega’s in de kinderopvang is het een spannende tijd!"

Peter van Gent (30) werkt als persoonlijk begeleider ‘Gewoon thuis’ bij Kwintes, waar hij mensen met psychosociale en psychiatrische problemen begeleidt

"Wij bieden onze cliënten 24/7 ambulante zorg, waardoor ze thuis kunnen blijven wonen. Maar de door de coronasituatie ontstaat er onrust, zeker bij hen. Omdat we onze cliënten nu minder persoonlijk zien, wordt er een groot beroep gedaan op ons beoordelingsvermogen. Daarom proberen we hen zoveel mogelijk extra handvatten te geven. We werken met een kwetsbare doelgroep met een minimaal sociaal netwerk. Daarom begeleiden we hen – telefonisch of via beeldbellen – en proberen er daarmee onder andere voor te zorgen dat ze zich niet eenzaam voelen. De tijd die ik normaal gesproken kwijt ben om van cliënt naar cliënt te reizen, gebruik ik nu om extra contact te houden met cliënten, en natuurlijk met mijn collega’s. Dat zorgt voor verbondenheid in deze hectische tijd, die veel van mij en mijn collega’s vraagt. Voor mezelf probeer ik ook te blijven zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Ook al werk ik thuis, ik sluit mijn werkdag echt af door aan het einde van de dag mijn spullen op te ruimen. Bewuster tijd voor mezelf nemen, helpt me om op te laden voor een nieuwe werkdag."

Misschien vind je dit ook leuk: