Panel
Stelling: "Dankzij eHealth kan ik mijn werk blijven doen"

Iedereen die werkt in de zorg- en welzijnssector heeft hetzelfde doel: de beste zorg verlenen. Maar alle zorgverleners doen dit op hun eigen manier en met een andere kijk op hun werk. Voor een inkijkje in hun belevingswereld leggen we iedere maand een vraag of stelling voor aan een panel van professionals uit de sector zorg en welzijn.
Stelling:
Dankzij eHealth kan ik tijdens de coronacrisis mijn werk blijven doen
Valerie Stoter (32) werkt als klinisch verloskundige op de afdeling Meander Moeder Kind in Meander Medisch Centrum in Amersfoort
“Misschien klinkt het gek, maar ik ga nog steeds met veel plezier naar mijn werk. Ook al loop ik een groot risico om besmet te raken met het coronavirus. Op mijn afdeling heb ik contact met veel verschillende mensen, waaronder ook zwangere vrouwen met corona. Dit vind ik spannend, maar ik ben niet bang en doe mijn werk met dezelfde passie als voor deze crisis. Ik merk zelfs dat ik nog meer strijdlust voel dan normaal. Als hulpverleners in de verloskunde moeten wij niet ziek worden. Dat is wel een zorg die landelijk speelt.”
“Ik wil er voor de zwangere en haar partner zijn, al is dat nu soms wat meer op afstand. Voor hen is deze periode nóg spannender dan normaal, want er is veel veranderd. We geven waar mogelijk zorg op afstand via telefonische consulten. Als er een spoedcontrole of medische echo nodig is, moet de zwangere alleen komen. Vaak maak ik daarom wat meer echofoto’s. Bij dit soort belangrijke afspraken bellen partners vaak in, telefonisch of via beeldbellen.”
“Ook bevallen is anders. Er zijn bijvoorbeeld minder mogelijkheden voor pijnstilling. De anesthesiologen zijn hard nodig bij de zorg voor patiënten met corona. Hierdoor hebben zij minder tijd om bijvoorbeeld een ruggenprik te geven. Soms moeten we daarom tijdens de bevalling naar alternatieve mogelijkheden voor pijnstilling kijken. Kortom: er is veel veranderd. Zowel voor mij als voor de aanstaande moeder en haar partner. Maar gelukkig zit achter mijn onpersoonlijke isolatiekleding nog wel dezelfde verloskundige als altijd.”
Mona Maghsudi (33), kinderfysiotherapeut bij Fyzie in Amersfoort
“Het grootste deel van onze behandelingen doen wij nu op afstand. Al zijn er ook uitzonderingen. Zoals bij zuigelingen waarbij soms wel een “hands-on” onderzoek nodig is. We zijn de afgelopen weken heel druk geweest met videobellen. In het begin tussen collega’s. Zo konden we alvast wennen aan het systeem. Maar inmiddels doen we ook de behandelingen met kinderen op afstand. Daarnaast maken we instructievideo’s die mensen op een eigen gekozen tijdstip kunnen bekijken.”
“In mijn beroep is het heel belangrijk om te letten op non-verbale communicatie. Die is op afstand heel lastig te volgen. Ook mis ik het contact en de gezelligheid van de kinderen heel erg. Toch heeft behandeling op afstand ook voordelen. Doordat kinderen zich bewegen in hun vertrouwde omgeving, kunnen we meteen praktische tips op maat geven. En omdat de kinderen in hun thuissituatie oefenen, verwacht ik dat het volhouden van de nieuw aangeleerde houdingen en bewegingen makkelijker wordt.”
“Zorg op afstand is niet optimaal, maar het is heel fijn dat het er is. eHealth stond in onze praktijk al heel lang op het lijstje. Dat is nu in een versnelling gekomen, omdat er urgentie is om het in te zetten. Het zou mooi zijn als we deze diensten in de toekomst kunnen blijven gebruiken.”
Leonie Willemsen (28) werkt als activiteitenbegeleidster van dove en dementerende ouderen bij De Gelderhorst
“Nu we persoonlijke ontmoetingen zoveel mogelijk moeten vermijden, zetten we verschillende hulpmiddelen in om op afstand met elkaar te kunnen communiceren. Als collega’s onderling, voor vergaderingen, maar ook voor communicatie met onze cliënten. Zo gebruiken we bijvoorbeeld ‘Teletolk’. Met deze tool kunnen we gebarentolken op afstand inzetten en nieuwsberichten en informatie over coronamaatregelen vertalen in gebarentaalfilmpjes.”
“Ook maken we veel gebruik van een beeldtelefoon en videobellen om het contact met onze dove ouderen en hun familieleden en mantelzorgers te onderhouden. Het is fijn dat deze middelen er zijn om de communicatie in ons werk soepel te laten verlopen, zowel voor de ouderen als voor ons. We maakten al veel gebruik van eHealth, maar zeker met alle aangescherpte maatregelen rondom corona is het een geweldige manier om ons werk te blijven doen.”
Wil jij ook videobellen met cliënten? Lees hier vijf handige tips over hoe je dat aanpakt.