PFZW

Blog

5 sterren, 2e plek

5 sterren, 2e plek

Dit is een blog van Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Op 11 oktober verscheen het jaarlijks onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). In dat onderzoek kijkt VBDO hoe duurzaam Nederlandse pensioenfondsen beleggen. Dit jaar behaalde PFZW voor het eerst de maximale score van 5 sterren. Daar ben ik trots op. Omdat het opnieuw aantoont dat werken aan een goed rendement en werken aan een betere wereld prima samen gaan.

Ranglijstjes

Het draait bij ons niet om ranglijstjes, maar leuk zijn ze soms wel. Zeker wanneer het spannend is of je op de 1e of 2e plaats komt. Sinds het begin van het onderzoek, 10 jaar geleden, stond PFZW altijd bovenaan de duurzame ranglijst van de 50 grootste pensioenfondsen. Dit jaar moesten we het pensioenfonds ABP nét voor laten gaan. We feliciteren ze van harte!

Betekent onze 2e plaats dat we minder duurzaam beleggen dan vorig jaar? Nee hoor, integendeel. Ieder jaar werken we aan verbetering. Vorig jaar behaalden we op een maximale score van 5 punten er 4,5. Dit jaar scoren we er 4,7. We deden het vooral beter op het gebied van de uitvoering van ons beleid.

Meer aandacht voor duurzaam beleggen

Ranglijstjes zijn leuk, maar dit lijstje is vooral ook belangrijk. Doordat ieder jaar de 50 grootste pensioenfondsen onder het vergrootglas liggen, is er meer aandacht voor duurzaam beleggen. In de buitenwereld, maar ook bij pensioenfondsen zelf. De meeste fondsen willen immers graag goed naar voren komen in de vergelijking. Ze doen dus nóg meer hun best. Bovendien helpt het onderzoek om van elkaar te leren. We zien wat er goed gaat en waar we nog wat van elkaar kunnen opsteken. Daar wordt iedereen beter van. En het allerbelangrijkste: ook de wereld wordt er beter van.

Betere wereld: vreedzaam, veilig en schoon

Zijn we daarmee wereldverbeteraars? Nee. Onze 1e verantwoordelijkheid is jouw pensioen. We beleggen dus om een goed rendement te behalen. Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat een goed pensioen meer waard is in een wereld die vreedzaam, veilig en schoon is. Met een gezond klimaat, een goede gezondheidszorg en een bloeiende economie. Zo’n wereld is niet alleen prettig om in te leven, maar biedt ook meer kansen op een goed en stabiel rendement. Zo gaan een goed pensioen en een betere wereld hand in hand.

Lees het hele rapport van de VBDO

Meer over duurzaam beleggen: Samen werken aan een betere wereld

Naar de persoonlijke blog van Peter Borgdorff, directeur PFZW

Heb je nog vragen, laat een reactie achter!

Misschien vind je dit ook leuk: