PFZW

Blog

Ik heb een koophuis en spaargeld: is pensioen opbouwen dan wel nodig?

Als je later je koophuis hebt afgelost, spaargeld hebt en AOW krijgt. Is pensioen dan nog wel nodig? Het antwoord is ja. Pensioen opbouwen is nodig! Gastblogger Renée zocht het uit.

PorteRenee zoekt het uit

Op zoek naar pensioenmisvattingen

Financefluencer en money blogger PorteRenee is drie maanden lang gastblogger op Goed Bezig. Speciaal voor PFZW duikt PorteRenee in vijf hardnekkige misvattingen rondom pensioenen en zoekt ze uit hoe het écht zit met jouw pensioen. In deze vierde editie antwoord op de vraag of een pensioen eigenlijk wel nodig is als je een koophuis en spaargeld hebt.

Ik ben pas 36 jaar, maar weet precies hoe mijn pensioen eruit zal zien. Ik sta tegen die tijd elke ochtend om 9 uur op. Dan ontbijt ik met een krantje (bestaan die dan nog?) en een croissantje. Ik geniet in mijn tuintje van de zon en een goed boek. En misschien pas ik nog een paar uurtjes op mijn kleinkinderen. Ik moet niks meer, alleen nog genieten. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet ik mijn pensioen wel goed regelen.

Om eerlijk te zijn dacht ik altijd: als ik mijn huis afgelost heb, AOW ontvang en wat spaargeld heb, ben ik er wel. Dat is genoeg om mijn oude dag mee door te komen. Door dat afgeloste huis heb ik geen woonlasten meer. Van die AOW koop ik boodschappen en van dat spaargeld kan ik af en toe op vakantie. Maar klopt dat idee wel? Is het wel genoeg?

"Een regulier pensioen keert uit tot je dood, hoe oud je ook wordt. Dat is een garantie die je mist, wanneer je het moet doen met spaargeld."

Afgelost huis

Wist je dat we in Nederland gemiddeld 30% van ons inkomen kwijt zijn aan ons huis? Je pensioen ingaan met een afgelost huis, is wel heel lekker. Wanneer je geen hypotheek hoeft te betalen, hoef je in principe ook minder inkomsten te hebben tijdens je pensioen. Al betekent een afgelost huis niet meteen kostenvrij wonen. Wat dacht je van onderhoud? Belastingen? Waar moeten we dat van betalen?

Sparen voor later: met deze tips lukt het jou ook!

We leven nu en zijn niet zo vaak met later bezig. Toch is het goed om je nu al financieel voor te bereiden op later. We weten het allemaal: sparen is belangrijk! Maar hoe zorg je dat je er nu mee bezig bent?

Lees meer

Spaargeld

Een lekkere spaarpot is fijn om te hebben als gepensioneerde. Van het geld in je spaarpot kun je tegenvallers betalen. Zoals de reparatie van je dak, wanneer dat onverhoopt begint te lekken. Of de belastingen die je moet betalen over je huis. Groot nadeel van spaargeld als onderdeel van je pensioen, is dat het geld ooit opgaat. Je zou maar 100 worden en je spaargeld is op je 87e al op. Oeps! Een regulier pensioen keert uit tot je dood, hoe oud je ook wordt. Dat is een garantie die je mist, wanneer je het moet doen met spaargeld.

Over PorteRenee

Financefluencer en money blogger

PorteRenee is financefluencer en money blogger. Je kunt haar kennen van haar eigen website met spaar- en bespaartips of de podcast die ze samen met haar man maakt. Als ervaringsdeskundige – Porterenee bleef tijdens de kredietcrisis met een flinke schuld achter na een gestrande relatie – deelt ze haar eigen tips, tricks en inspiratie om te (be)sparen én leuk te leven tegelijkertijd. Haar schuld wist ze in korte tijd volledig weg te werken, maar haar levensstijl is voorgoed veranderd.

AOW

Dan die AOW. Hoeveel AOW je krijgt, zie je hieronder. Het bedrag hangt namelijk af van of je alleen woont of samen. 

Je woont alleen

- Netto AOW op 1 januari 2021: €1.218,19
- Netto AOW op 1 juli 2021: €1.226,60

Je bent getrouwd of woont samen

- Netto AOW op 1 januari 2021: €832.86
- Netto AOW op 1 juli 2021: €838,55

Dit is natuurlijk een fijn bedrag maar hiervan leven, met wat spaargeld voor noodgevallen, is niet heel ruim. Met €1.226 per maand rondkomen is, zelfs als je je koophuis helemaal hebt afbetaald, geen fluitje van een cent. Het kan zeker, maar luxe is het niet. Mijn idee van lekker overwinteren in Spanje zit er dan zeker niet in.

Pensioen

Als je het zo op een rijtje zet, blijken een afgelost huis, een lekkere spaarpot plus AOW toch geen vetpot te zijn. Dus bouw ik tegenwoordig elke maand trouw pensioen op. Met de hoop op een iets zorgelozere oude dag dan alleen met spaargeld en AOW mogelijk is.

Misschien vind je dit ook leuk: