PFZW

Blog

Is er nog wel geld in de pensioenpot wanneer ik met pensioen ga?

Veel werkenden twijfelen of er straks nog wel pensioen voor ze is. Is die zorg terecht? Gelukkig niet! Gastblogger Renée dook erin.

PorteRenee zoekt het uit

Op zoek naar pensioenmisvattingen

Financefluencer en money blogger PorteRenee is drie maanden lang gastblogger op Goed Bezig. Speciaal voor PFZW duikt PorteRenee in vijf hardnekkige misvattingen rondom pensioenen en zoekt ze uit hoe het écht zit met jouw pensioen. In deze tweede editie antwoord op de vraag of er nog wel genoeg geld in de pensioenpot zit als jij met pensioen gaat.

De pensioenpot. Het is zo’n woord dat je vooral in de krant leest. Maar wat is die pensioenpot precies? Ik vroeg het na bij de experts van Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Zij vertelden dat de pensioenpot een populaire naam is voor al het pensioenvermogen. Dus het totale geldbedrag dat Nederlandse pensioenfondsen samen in kas hebben voor ons pensioen.

De grote vraag: is die pot straks leeg wanneer wij, werkenden, aan de beurt zijn om met pensioen te gaan?

"Is die pot straks leeg wanneer wij, werkenden, aan de beurt zijn om met pensioen te gaan?"

Wat we weten

Niemand kan in de toekomst kijken. Wat we wel kunnen, is kijken naar wat we op dit moment zeker weten. Dat is bijvoorbeeld:

  • De pensioenpot is nu voller dan ooit
  • Er zit ruim 1400 miljard in de pot
  • Dat is zo’n 900 miljard meer dan in 2008
  • Alleen bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn is er al 265 miljard in kas


Ook weten we dat iedereen in Nederland zijn of haar eigen pensioenpot opbouwt. Jouw premie wordt dus apart gezet voor jouw eigen pensioen. Andere mensen krijgen geen pensioen uitgekeerd uit jouw pensioenpotje. Door vergrijzing komen er meer gepensioneerden bij, dat weten we ook. Maar deze mensen hebben hun eigen pensioen bij elkaar gespaard. Dat doe jij niet voor ze.

Fijn rendement

Elke maand wordt er geld uit de grote pot gehaald om pensioenen van gepensioneerden mee te betalen. Maar werkenden en hun werkgevers leggen dus ook weer nieuw geld in en er is natuurlijk rendement op die belegde premies. PFZW bijvoorbeeld maakt gemiddeld 8% rendement per jaar. De pensioenpot groeit dus op dit moment alleen maar en wordt dus niet leger.

Korten

Toch hoorde je de laatste jaren veel over korten. Als er genoeg geld in kas is bij de pensioenfondsen, waarom moet dat dan? Dat lijkt meer met de lage rente te maken te hebben, dan met hoeveel geld er in de pensioenpot zit. Bij een lagere rente moeten pensioenfondsen volgens de regels meer geld hebben. Daardoor hoorde je de laatste jaren wel eens over korten. Steeds meer pensioenfondsen voldoen gelukkig nu aan die regels, waardoor korten in de meeste gevallen niet meer nodig is.

Wat er in de toekomst gaat gebeuren weten we niet. Jij niet, ik niet, politiek niet, PFZW niet. Maar als deelnemer weet je wel zeker dat jouw inleg naar je eigen pensioenpotje bij PFZW gaat. En daar kun je straks gewoon tijdens je oude dag van gaan genieten.

Over PorteRenee

Financefluencer en money blogger

PorteRenee is financefluencer en money blogger. Je kunt haar kennen van haar eigen website met spaar- en bespaartips of de podcast die ze samen met haar man maakt. Als ervaringsdeskundige – Porterenee bleef tijdens de kredietcrisis met een flinke schuld achter na een gestrande relatie – deelt ze haar eigen tips, tricks en inspiratie om te (be)sparen én leuk te leven tegelijkertijd. Haar schuld wist ze in korte tijd volledig weg te werken, maar haar levensstijl is voorgoed veranderd.

Check het

Wil je weten hoe het met jouw persoonlijke pensioenpotje zit? Ga dan naar MijnPFZW.

Misschien vind je dit ook leuk: