PFZW

Blog

Je krijgt minder pensioen dan je aan premie inlegt – waar of niet waar?

Elke maand leg je trouw geld in voor je pensioen. Goed bezig! Maar zie je dat geld straks wel terug? Het antwoord is ja! PorteRenee zocht het uit.

PorteRenee zoekt het uit

Op zoek naar pensioenmisvattingen

Financefluencer en money blogger PorteRenee is drie maanden lang gastblogger op Goed Bezig. Speciaal voor PFZW dook PorteRenee in vijf hardnekkige misvattingen rondom pensioenen en ze zocht uit hoe het nou écht zit met jouw pensioen. In deze eerste editie antwoord op de vraag of je meer of minder pensioen krijgt dan je inlegt.

Er wordt wel gezegd dat je bij een vijfdaagse werkweek, één dag per week werkt voor je pensioen. Voor later dus. Toen ik jonger was baalde ik daarvan. Wat koste dat pensioen me elke maand een hoop geld. Inmiddels - een paar jaar ouder en wijzer - denk ik daar anders over. Nu zie ik het belang van ‘later’ wat beter in.

Een buurvrouw van een vriendin riep eens op een verjaardag dat je het geld dat je inlegt nooit meer terugziet. Dat kon ik me niet voorstellen. Ik zocht uit hoe het nu precies zit. Want als dat inderdaad niet waard is, wil ik graag weten: hoeveel wordt je inleg dan meer waard?

"Een buurvrouw van een vriendin riep eens dat je het geld dat je inlegt nooit meer terugziet. Dat kon ik me niet voorstellen"

Hoe werkt het?

Om te weten of je je premie ooit terugziet, moet je eerst weten hoe pensioen opbouwen werkt. Jij legt elke maand pensioenpremie in en in de meeste gevallen doet je baas dat ook. Hoeveel de werkgever inlegt verschilt, dat is gemiddeld ongeveer 50%. Dat betekent dus dat maar de helft van alle inleg uit jouw eigen portemonnee komt. Dat is al fijn.

En dan?

De inleg voor jouw pensioen wordt voor je belegd. Eerst worden er nog wat kosten (ongeveer 60 euro per jaar) af gehaald voor je pensioenfonds. De mensen die daar werken moeten tenslotte ook een bureau en een stoel hebben en een kantoor om in te zitten. Daarna wordt je geld belegd, bijvoorbeeld in vastgoed of via aandelen op de beurs.

"Bij PFZW krijgen deelnemers uiteindelijk gemiddeld 2,5 keer de totale inleg uitgekeerd aan pensioen"

Het hangt natuurlijk af van hoe oud je wordt en hoe de beleggingen presteren. Bij PFZW krijgen deelnemers uiteindelijk gemiddeld 2,5 keer de totale inleg uitgekeerd aan pensioen. Dat je je inleg niet terug zou zien of minder uitgekeerd krijgt dan je inlegt, is dus niet waar.

Over PorteRenee

Financefluencer en money blogger

PorteRenee is financefluencer en money blogger. Je kunt haar kennen van haar eigen website met spaar- en bespaartips of de podcast die ze samen met haar man maakt. Als ervaringsdeskundige – Porterenee bleef tijdens de kredietcrisis met een flinke schuld achter na een gestrande relatie – deelt ze haar eigen tips, tricks en inspiratie om te (be)sparen én leuk te leven tegelijkertijd. Haar schuld wist ze in korte tijd volledig weg te werken, maar haar levensstijl is voorgoed veranderd.

Check het!

Mensen hebben soms weinig inzicht in hoe hun pensioen er nu voorstaat. Je kunt gewoon online zien hoeveel je al ingelegd hebt en hoeveel geld dat tot nu toe is geworden. Daarvoor hoef je alleen maar in te loggen bij MijnPFZW. Heb je eerder pensioen opgebouwd in een andere sector? Dan is mijnpensioenoverzicht.nl een goede plek om die informatie te vinden. Ook de pensioenchecker app (Android en iOS) is heel overzichtelijk en begrijpelijk.

Elk jaar even checken is een goed idee. Mocht je concluderen dat je niet genoeg pensioen opbouwt of opgebouwd hebt? Bijvoorbeeld doordat je een tijdje parttime werkte? Dan kun je op tijd in actie komen en extra pensioen opbouwen. Ga zeker even naar een financieel adviseur om te overleggen hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Ook lezen...

Veel werkenden twijfelen of er straks nog wel pensioen voor ze is. Is die zorg terecht? Gastblogger Renée dook erin.

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: