PFZW

Blog

Pensioen. Moet je daar voor je 40e al iets aan doen?

Pensioen opbouwen? Veel mensen denken dat dat pas belangrijk wordt na je 40e. Maar klopt dat wel? Het antwoord is nee! Gastblogger Renée dook erin.

PorteRenee zoekt het uit

Op zoek naar pensioenmisvattingen

Financefluencer en money blogger PorteRenee is drie maanden lang gastblogger op Goed Bezig. Speciaal voor PFZW duikt PorteRenee in vijf hardnekkige misvattingen rondom pensioenen en zoekt ze uit hoe het écht zit met jouw pensioen. In deze vijfde editie antwoord op de vraag of het opbouwen van pensioen voor je 40e eigenlijk wel nodig is.

Op je 25e ga je liever backpacken in Azië dan dat je met je pensioen bezig bent. Op je 30e spaar je liever voor de inrichting van je eerste huis, dan dat je geld wegzet voor je pensioen. Je krijgt misschien nog kinderen, werkt aan je carrière en gaat lekker met vrienden naar de kroeg. Dat pensioen? Dat komt wel.  

Om mij heen houden veel mensen zich pas bezig met hun pensioen wanneer ze de 40 passeren. Ik snap het wel, maar echt handig is het niet. Tijd is namelijk je vriend wanneer je pensioen opbouwt. Ik leg uit hoe dat zit...

"Een regulier pensioen keert uit tot je dood, hoe oud je ook wordt. Dat is een garantie die je mist, wanneer je het moet doen met spaargeld."

Vanaf het moment dat je begint met werken in de sector zorg en welzijn, bouw je automatisch pensioen op via je werkgever bij PFZW. Stel, je begint op je 25e. Dan bouw je nog 42 jaar lang pensioen op, tot je op je 67e met pensioen gaat.

Wat levert het meeste op: mijn geld sparen, beleggen of in een oude sok stoppen?

Wat had meer rendement opgeleverd: als je je geld 50 jaar geleden had gespaard via de bank, in een oude sok had gestopt of belegd in je pensioen? Andrew van de Klantenservice geeft antwoord op deze vraag.

Lees meer

Het geld dat jij en je werkgever samen inleggen voor je pensioen, belegt PFZW. In aandelen bijvoorbeeld, of in vastgoed. De bedoeling is dat je geld daardoor groeit. PFZW behaalt gemiddeld 8% rendement per jaar. Dat betekent dat de inhoud van jouw pensioenpotje gemiddeld met 8% per jaar groeit. €100 wordt met 8% rendement dus €108.

Het jaar erop belegt PFZW niet meer met €100, maar met €108. Weet je nog? Je geld is namelijk meer waard geworden. Over die inleg maak je weer 8% rendement. Niet alleen over je oorspronkelijke inleg, maar ook over die €8 rendement die je al had gemaakt. Na twee jaar is het daardoor geen €116 geworden, maar €117. Doordat je winst van eerder ook weer is belegd, groeit je geld harder dan met 8 euro per jaar. Super fijn!

Over PorteRenee

Financefluencer en money blogger

PorteRenee is financefluencer en money blogger. Je kunt haar kennen van haar eigen website met spaar- en bespaartips of de podcast die ze samen met haar man maakt. Als ervaringsdeskundige – Porterenee bleef tijdens de kredietcrisis met een flinke schuld achter na een gestrande relatie – deelt ze haar eigen tips, tricks en inspiratie om te (be)sparen én leuk te leven tegelijkertijd. Haar schuld wist ze in korte tijd volledig weg te werken, maar haar levensstijl is voorgoed veranderd.

Dat lijkt een klein verschil. Het scheelt namelijk maar één euro... Maar des te langer je je geld laat staan en des te langer je daardoor het effect van rendement op rendement hebt, des te groter het verschil wordt. Onder de streep betekent dit dat je minder geld in hoeft te leggen, om je pensioen bij elkaar te sparen. De tijd is dus echt je vriend. En dat is natuurlijk wel héél fijn. Houd wel altijd je pensioensopbouw goed in de gaten. Bouw je toch niet voldoende op, bijvoorbeeld doordat je in het buitenland hebt gewoond of een tijdje minder of niet werkt, dan is het verstandig om wat extra te sparen.

Dus: is pensioen iets waar je pas na je 40e mee aan de slag gaat? Dat adviseer ik niet. Door te lang te wachten moet je onnodig veel geld inleggen om een schappelijke pensioenpot op te bouwen. Op tijd beginnen betekent met een behapbare inleg een fijn pensioen bij elkaar brengen.

Misschien vind je dit ook leuk: