PFZW

Blog

Van mijn pensioenpremie wordt het pensioen van gepensioneerden betaald - waar of niet?

Ouderen eten de pensioenen van jongeren op. Veel mensen zijn daarvan overtuigd. Maar is dat wel waar? Gelukkig niet! Gastblogger Renée dook erin.

PorteRenee zoekt het uit

Op zoek naar pensioenmisvattingen

Financefluencer en money blogger PorteRenee is drie maanden lang gastblogger op Goed Bezig. Speciaal voor PFZW duikt PorteRenee in vijf hardnekkige misvattingen rondom pensioenen en zoekt ze uit hoe het écht zit met jouw pensioen. In deze derde editie antwoord op de vraag of van jouw pensioengeld het pensioen van de ouderen wordt betaald.

Ik heb het jongeren al vaak horen zeggen. ‘Die ouderen eten onze pensioenen op.’ Ze twijfelen door die overtuiging of het überhaupt wel zin heeft om premie te betalen. Want het gaat toch naar de gepensioneerden van nu toe.

Ik ben zelf 36 jaar en snap dit tot bepaalde hoogte. Wij zien als ‘jongeren’ dat veel privileges van vroeger ingetrokken zijn. Pre-pensioen bestaat niet meer voor onze generatie. Een huis kopen is voor starters nu heel lastig. Mijn moeder van 70 kocht ooit met subsidie van de overheid nog een fiets. De tijden zijn veranderd en daardoor schuurt het soms een beetje met de oudere generaties.

Maar of het waar is dat pensioenpremie van werkenden gebruikt wordt om ouderen hun pensioen te kunnen betalen? Dat weet ik niet. Dus zoeken we het uit.

"Wordt de pensioenpremie van werkenden gebruikt om ouderen hun pensioen te kunnen betalen?"

Zo werkt het

Om antwoord te krijgen op die vraag, moeten we eerst goed begrijpen hoe pensioenopbouw in Nederland werkt. Ten eerste is er AOW, dit is het pensioen dat iedereen krijgt vanuit de staat. Daarnaast legt iedereen die via haar werkgever pensioen opbouwt bij een pensioenfonds, elke maand premie in. De werkgever doet ook een duit in het zakje. Hoeveel hij inlegt verschilt, maar vaak betaalt de werkgever 50% van de totale premie.

Wat is een pensioengat en hoe voorkom ik het?

Als je een tijdje te weinig pensioen opbouwt, kun je daar op je oude dag last van krijgen.

Lees meer

Jouw eigen potje

Dat geld belandt niet in één grote pot bij je pensioenfonds. De totale inleg - dus ook het deel van je baas - komt in jouw persoonlijke pensioenpotje te staan. Met dat geld wordt nooit het pensioen van een ander betaald. Dus ook niet van de ouderen van nu. Voor het pensioen dat gepensioneerden ontvangen, hebben zij zelf ooit premie betaald.

Groeien

De inleg voor jouw pensioen wordt belegd. Dat levert rendement of winst op en die winst komt ook in jouw potje terecht. Zo groeit jouw persoonlijke pensioenpotje dus niet alleen doordat jij en je werkgever premie inleggen, maar ook doordat er winst wordt gemaakt met dat geld.

Over PorteRenee

Financefluencer en money blogger

PorteRenee is financefluencer en money blogger. Je kunt haar kennen van haar eigen website met spaar- en bespaartips of de podcast die ze samen met haar man maakt. Als ervaringsdeskundige – Porterenee bleef tijdens de kredietcrisis met een flinke schuld achter na een gestrande relatie – deelt ze haar eigen tips, tricks en inspiratie om te (be)sparen én leuk te leven tegelijkertijd. Haar schuld wist ze in korte tijd volledig weg te werken, maar haar levensstijl is voorgoed veranderd.

Jouw tijd

Wanneer jij aan de beurt bent om van je pensioen te gaan genieten, komt jouw maandelijkse pensioenuitkering dus uit jouw potje. Dus niet uit het potje van iemand anders. Je ontvangt die pensioenuitkering je hele leven. Of je nu 106 of 83 wordt. Zolang je leeft dus.

Dus wordt jouw pensioenpremie gebruikt om gepensioneerden van te betalen? Het antwoord is heel duidelijk: nee.

Wil je weten hoe het met jouw persoonlijke pensioenpotje zit? Ga dan naar MijnPFZW.

Ook lezen...

Elke maand leg je trouw geld in voor je pensioen. Goed bezig! Maar zie je dat geld straks wel terug? PorteRenee zocht het uit.

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: