PFZW

Achtergrond

Daarom beleggen we in gezondheid

Bij PFZW willen we een goed pensioen voor iedereen die werkt in de sector zorg en welzijn. Maar een goed en betaalbaar pensioen is niets waard in een wereld die niet leefbaar is. Daarom beleggen we duurzaam: met zorg voor de mens, maatschappij en het milieu. Dat doen we onder andere in gezondheidsoplossingen.

Waarom beleggen?

Als we het geld dat jij en je werkgever(s) inleggen alleen maar zouden sparen, levert dat niet genoeg op voor een fijne oude dag. Voor jouw pensioen is veel meer nodig en daarom beleggen we het geld. Maar dat doen we duurzaam, bijvoorbeeld door te investeren in de gezondheidszorg. Op die manier helpen we de zorgsector zich verder te ontwikkelen én verdienen we geld voor jouw pensioen.

Langer (gezond) leven en ziektes voorkomen

Iedere belegging die we doen, moet bijdragen aan een goed en betaalbaar pensioen. Dat financiële rendement is voor ons het belangrijkst. Maar daarnaast willen we ook maatschappelijk rendement. Gezondheidsoplossingen, zoals medicijnen, kunnen daarvoor zorgen. Met de juiste geneesmiddelen leven mensen namelijk langer en ze kunnen de kwaliteit van levens verbeteren. De ontwikkelingen op dat gebied gaan razendsnel. Denk maar aan de nieuwe en effectieve medicijnen tegen kanker, die de laatste jaren op de markt zijn gekomen. Maar medicijnen kunnen ook ziektes voorkomen; kijk maar naar de coronavaccins die het afgelopen jaar in recordtempo door farmaceuten zijn ontwikkeld.

Kosten gezondheidszorg verlagen

Bij PFZW zijn we vooral geïnteresseerd in beleggen in geneesmiddelen die de totale kosten van de gezondheidszorg naar beneden kunnen brengen. Een mooi voorbeeld daarvan is een relatief nieuw medicijn tegen multipel myeloom, een vorm van bloedkanker, dat is ontwikkeld door het bedrijf Genmab. Deze aandoening werd vaak behandeld met een medicijn via een infuus, maar dat kostte veel tijd, geld en vroeg veel van de capaciteit in ziekenhuizen. Nu is er een medicijn dat even goed werkt, maar met een injectie door de thuiszorg kan worden toegediend. Patiënten hoeven daardoor niet meer naar het ziekenhuis. Het medicijn is even duur, maar door de andere manier van toedienen dalen de totale kosten én is het prettiger voor patiënten.

Rendement voor jou en voor de maatschappij

Het is soms best ingewikkeld om beleggingen te vinden die voldoen aan onze strenge eisen. Ook kunnen we niet precies voorspellen wat het resultaat van een belegging zal zijn. Toch hebben we gezien dat financieel en maatschappelijk rendement, en dus zorg voor de mens, maatschappij én het milieu, goed samen kunnen gaan.

Meer weten?

In het Jaarbericht Duurzaam Beleggen 2020 lees je meer over hoe PFZW zorgt voor een goed pensioen in een leefbare wereld.

Misschien vind je dit ook leuk: