PFZW

Pensioenvraag

Jouw pensioen en corona: drie veelgestelde vragen

De laatste maanden zijn we allemaal in de ban van corona. En wat is nou eigenlijk de invloed van de coronacrisis op je pensioen? Andrew van de Klantenservice beantwoordt drie van de meestgestelde vragen.

Hoe groot is het risico dat PFZW de pensioenen in 2021 moet verlagen door de coronacrisis?

"Op 31 december 2019 lag de dekkingsgraad ruim boven de grens van 90% die minister Koolmees voorstelde. Hierdoor was het verlagen van de bruto pensioenen in 2020 niet nodig. Dit staat vast, dus dit jaar verandert er ondanks corona niets.

Voor de pensioenen in 2021 spelen naast de crisis, ook de stand van de rente en de nieuwe afspraken uit het pensioenakkoord een belangrijke rol. Bovendien wordt net als elk jaar op basis van de dekkingsgraad van 31 december bepaald of de pensioenen verlaagd moeten worden. Daar kunnen we nu dus nog niets over zeggen."

Heeft het coronavirus invloed op het nabestaanden- of arbeidsongeschiktheidspensioen?

"Een paar maanden geleden gingen er geruchten in de media dat er geen nabestaandenpensioen zou worden uitgekeerd als een deelnemer aan het coronavirus overlijdt. Dat is niet waar, PFZW keert het nabestaandenpensioen gewoon uit ongeacht of iemand aan de gevolgen van het coronavirus overleden is. Hetzelfde geldt voor het arbeidsongeschiktheidspensioen, het coronavirus heeft hier geen invloed op."

Hoe gaat PFZW om met de coronacrisis?

"Ondanks dat ook wij allemaal thuis aan het werk zijn, blijven we bereikbaar voor zowel deelnemers als werkgevers zoals je van ons gewend bent. Voor vragen over corona of andere actuele pensioenonderwerpen zijn we gewoon bereikbaar via mail, telefoon en de overige kanalen. Wij helpen je graag verder.

Corona heeft ook invloed op onze economie, helaas merken wij dat als pensioenfonds ook. Wel is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de effecten die het gaat hebben op de pensioenen. Dagkoersen zeggen niet zoveel. PFZW heeft een langetermijnbeleggingsbeleid dat erop gericht is om deelnemers ook in de verre toekomst een goed pensioen te bieden. Daarom is het te voorbarig om iets te zeggen over de gevolgen van de coronacrisis. Wat wel duidelijk is, is dat het juist nu goed is dat we in Nederland ons pensioen samen regelen. Want samen delen we de risico’s en spreiden we die over de lange termijn."

Heb je andere vragen?

Bijvoorbeeld over jouw opgebouwde pensioen? Neem dan contact op met PFZW.

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: