PFZW

Achtergrond

Groenere vliegvakanties?

Schiphol gaat voor groen

Je staat er misschien niet bij stil als je je vakantie boekt of aan het inchecken bent... De luchtvaart is verantwoordelijk voor 2% van alle CO2-uitstoot wereldwijd! Luchthaven Schiphol wil er daarom alles aan doen om zelf in 2040 volledig groen, schoon en duurzaam te zijn. Met jouw pensioengeld dragen we een steentje bij.

In oktober kwamen de Verenigde Naties met een nieuw klimaatrapport. De boodschap is duidelijk; het is 5 voor 12. Als we niets doen om opwarming van de aarde te voorkomen krijgen we steeds meer te maken met droogte, extreme hitte, overstromingen etc. Dat komt voor een groot deel door de enorme CO2-uitstoot, die we met z’n allen veroorzaken.

"Het is nog niet te laat"

Het CO2-niveau moet naar beneden. Dat kan bijvoorbeeld door de natuur te beschermen en in te zetten op duurzame energie en minder vervuiling en uitlaatgassen. Het VN-klimaatrapport toont ook aan dat het nog niet te laat is. Voor veel landen en bedrijven zijn de uitkomsten van het rapport een extra duwtje in de rug om maatregelen nu echt kracht bij te zetten. Dat geldt ook voor Schiphol. Hun ambitie? Geen afval meer in 2030, en CO2-neutraal in 2040.

Schiphol zet een belangrijke stap in het vergroenen van de luchtvaart

To do-lijst

Wat gaat Schiphol doen om CO2-neutraal te worden in 2040? Alle luchthavengebouwen worden aangepast of nieuw gebouwd, volgens de hoogste duurzaamheidseisen. Bijvoorbeeld door een aardwarmtesysteem en de inzet van biobrandstoffen. En al het transport in en rond de luchthaven wordt elektrisch. Ook is het de bedoeling om afval zelf te verwerken of te hergebruiken.

'Grote schoonmaak'

De ‘grote schoonmaak’ van Schiphol kost heel veel geld. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is één van de partijen die deze plannen ondersteunt en financiert € 10 miljoen. Tot nu toe heeft PFZW € 7 miljard gestoken in klimaatbeleggingen.

Bob Rädecker, chief investment officer voor PFZW, legt uit: "Schiphol zet een belangrijke stap in het vergroenen van de luchtvaartindustrie. Beleggen in de 'groene obligaties' van Schiphol geeft naar verwachting een mooi financieel resultaat, zonder te veel risico’s. En het past bij onze doelstelling om zoveel mogelijk projecten te financieren die bijdragen aan een schonere wereld."


Enig idee hoe groen jij leeft? Test jezelf!

Heb je nog vragen over hoe wij jouw pensioengeld beleggen? Stel ze hieronder of neem contact op. 

Meer over duurzaam beleggen: Samen de wereld beter maken

Misschien vind je dit ook leuk: