PFZW

Achtergrond

‘Had u nog een flessenbon?’

Gerecycled plastic

Per jaar worden miljarden plastic en glazen flessen weggegooid. Dat is ontzettend slecht voor het milieu. Statiegeldautomaten helpen om de verontreiniging tegen te gaan. Met de slimme automaten van Tomra krijgen gebruikte flessen een nieuw leven. PFZW belegt pensioengeld in dit Noorse bedrijf en steunt daarmee de strijd tegen milieuverontreiniging.

Weet jij hoeveel drankverpakkingen we wereldwijd gebruiken? Naar schatting zo’n 1600 miljard per jaar! Dat is een getal waar je van gaat duizelen. Een groot deel daarvan verdwijnt op vuilnisbelten of zelfs direct in de natuur. Een enorm probleem in de wereld, want het zorgt voor grote vervuiling. En als we er niets aan doen, wordt het nog veel erger.

Nieuw leven voor plastic flessen

Gelukkig zijn er bedrijven die slimme oplossingen bedenken voor het afvalprobleem. Zoals Tomra. Dankzij de statiegeldautomaten van dit Noorse bedrijf krijgen 35 miljard flessen per jaar een nieuw leven. Zo zorgt Tomra ervoor dat jaarlijks 27 miljoen ton minder CO2 in het milieu terechtkomt.

Statiegeld is dé prikkel

Philippe Kiewiet de Jonge, belegger voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), is blij met Tomra. "Wij beleggen in dit bedrijf, omdat het hele mooie resultaten laat zien. Dat is natuurlijk gunstig voor het pensioen van onze deelnemers. En Tomra gaat naar verwachting alleen maar groeien. Want de Europese Unie heeft besloten dat het statiegeldsysteem in 2025 verplicht wordt voor lidstaten. Het is bewezen dat statiegeld dé prikkel is om je flessen in te leveren, in plaats van weg te gooien."

 

Philippe Kiewiet de Jonge
Philippe Kiewiet de Jonge

 

Over Philippe

Philippe Kiewiet de Jonge is aandelenanalist voor PFZW. Hij is verantwoordelijk voor de analyse en selectie van beursgenoteerde aandelen die bijdragen aan oplossingen voor het klimaatprobleem.

Meer over duurzaam beleggen: Samen de wereld beter maken