PFZW

Interview

Een dag in Het Wilderinkhuis

Het gevoel van thuis

Vroeg opstaan voor het ontbijt? Altijd bezoek op vaste momenten? Dat hoeft niet in Het Wilderinkhuis, een woonzorghuis van 'Dagelijks Leven' in Hengelo. De sfeer is er intiem en gezellig. In de gang staat een piano. Wie wil mag er een deuntje spelen. Meestal is dat Jan, die in september 80 is geworden. Hij is het muzikale talent van de groep van 20 bewoners. Hij heeft het zichzelf aangeleerd, piano spelen.

2 huiskamers

Activiteitenbegeleidster Selma van der Hoek start haar werkdag om half 10. De bewoners zijn dan al door de ochtenddienst gewekt en gewassen. Ontbijten kan waar je maar wil, bijvoorbeeld in een van de 2 huiskamers. Om 10 uur doet Selma een rondje om alle bewoners uit te nodigen om in de woonkamer een kopje koffie te drinken. Gezamenlijk lezen ze de krant.

Geen witte jassen hier. Gekscherend hoor je de bewoners weleens zeggen: moet je aan de ‘groene kikkers’ vragen.

Actief blijven

In Het Wilderinkhuis wordt van alles voor de bewoners georganiseerd: van filmavonden tot fitness, zingen, sport en spel en 1 keer in de week wandelen. "Maar ook glas wegbrengen, een boodschap doen, we proberen de bewoners zo veel mogelijk te betrekken bij de dingen die ze thuis ook gewoon deden. Dat doen we door ze structuur te bieden en ze uit te nodigen om actief te blijven," vertelt Selma. "Om half 1 dekken we samen de tafel voor een warme maaltijd."

Geluksmoment

Selma werkt 5 dagen in de week. Soms heeft Selma zelf ook geen tijd voor een pauze, maar dat vindt ze niet zo erg. "Elke dag is anders, je kunt het niet plannen. Mijn doel is om de mensen iedere dag een geluksmoment te bezorgen."

In de keuken is Gerda (85) aangeschoven voor een praatje met kok Anne-Marie. Anne-Marie is te herkennen aan het groene shirt dat al het zorgpersoneel aan heeft. Geen witte jassen hier. Gekscherend hoor je de bewoners weleens zeggen "moet je aan de ‘groene kikkers’ vragen". "Je merkt niet dat dit een zorginstelling is," zegt Selma. "Het is niet zichtbaar aan de buitenkant en er hangt hier ook geen typische ziekenhuisgeur."

Selma, activiteitenbegeleidster in Het Wilderinkhuis
Gerda en activiteitenbegeleidster Selma (rechts) © Dagelijks Leven


Niets moet

De keuken is een gemeenschappelijke ruimte en als bewoners het leuk vinden, kunnen ze een handje helpen: bijvoorbeeld met aardappels schillen of een afwasje doen. Het mooie van dit woonzorghuis is dat er van alles gebeurt, maar vooral dat er helemaal niets moet.

Selma: "Laatst, toen het sneeuwde, hebben we de laarzen aangetrokken en zijn we naar buiten gegaan. Om een sneeuwpop te maken. Je bent nooit te oud om met elkaar plezier te beleven in de sneeuw, toch?"

Net als thuis 

Veel meubels in Het Wilderinkhuis komen van de bewoners zelf, net als de decoratie in de gangen. Aan iedere kamerdeur hangt een vitrinekastje met een herinnering. Soms trouwfoto’s, soms souveniers van verre reizen, altijd iets persoonlijks. In het kastje van Jan zit een porseleinen vogeltje. Ook op de deur hangt een vogeltje, met zijn naam. "Hij fluit ook altijd," lacht Selma.    

In de woonzorghuizen van Dagelijks Leven is er 24 uur per dag zorg op maat. Daarbij is het belangrijk dat de bewoners in de buurt van familie en vrienden kunnen wonen, dichtbij de plaats waar ze zijn opgegroeid of lang hebben gewoond.

Het leukste van mijn werk? Dat je gelijk resultaat ziet van je bijdrage!

Gelijk resultaat

“Het leukste van mijn werk?” vraagt Selma. Dat je gelijk resultaat ziet van je bijdrage! Iedere dag zie ik dat de bewoners blij zijn dat ik er weer ben.

Het is belangrijk dat ik rust en positiviteit uitstraal – dat moet wel in je karakter zitten. Ik krijg er ook veel voor terug. Hoewel het soms best aanpoten is, word ik happy van elke glimlach.” 

De namen van de bewoners zijn om privacyredenen aangepast.

 

Amvest Living & Care en PFZW

PFZW belegt in bedrijven die goede en gespecialiseerde gezondheidszorg mogelijk maken. Bijvoorbeeld in Amvest Living & Care. Amvest is een ontwikkelaar die woningen bouwt, steeds vaker ook zorgwoningen. Ze bouwden tot nu toe maar liefst 81 zorghuizen, onder andere Het Wilderinkhuis in Hengelo van zorgorganisatie Dagelijks Leven.

Meer over duurzaam beleggen: Samen werken aan een betere wereld

Dagelijks Leven

Woonzorghuizen van Dagelijks Leven vind je door heel Nederland. Altijd op een mooie plek middenin een wijk met een grote tuin. In ieder huis wonen maximaal 20 bewoners, zodat het persoonlijk blijft. Iedereen kan er terecht. Ook mensen met alleen AOW als inkomen.

 

Misschien vind je dit ook leuk: