PFZW

PFZW Design Award

"Gebruik je gezonde verstand om je rug te behouden"

Werken met jonge kinderen vraagt soms om snel handelen, waardoor je niet altijd rekening houdt met de adviezen en regels voor verantwoord tillen en bukken. Studenten van de Technische Universiteit (TU) Delft gaan bij de SWKGroep aan de slag met het bedenken van slimme oplossingen om de fysieke belasting in de kinderopvang te verlichten. Marloes Schimmel (34) is pedagogisch medewerker bij de SWKGroep. Hoe ervaart zij de fysieke belasting van het werken in de kinderopvang?

Ze was pas 15 jaar, maar na een snuffelstage bij een peuterspeelzaal wist Marloes het al: werken met kinderen is wat ze wil. Inmiddels is ze al achttien jaar pedagogisch medewerker bij de SWKGroep en heeft ze gewerkt met kinderen uit alle leeftijdsgroepen. "Bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen en hen een fijne dag bezorgen, is het mooiste dat er is. Als ze aan het einde van de dag met een glimlach naar huis gaan, kan mijn dag niet meer stuk. Ik vind het geweldig dat je kinderen al blij kunt maken met iets heel kleins: een spelletje spelen, een boek lezen, knutselen of een knuffel."

Blijf op de hoogte

Volg de PFZW Design Award

Houd Goed Bezig en onze Instagram in de gaten voor updates over de PFZW Design Award.

Je lichaam gezond en fit houden

Toch is werken in de kinderopvang niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De dagelijkse werkzaamheden, zoals tillen, bukken en op ooghoogte van kinderen communiceren, is fysiek belastend. Marloes herkent dit maar al te goed. "Toen ik net begon met werken, heb ik lange tijd veel rugklachten gehad. Vooral de zorg voor de jongste kinderen, van 0 tot 2 jaar, is fysiek zwaar. Je wiegt en tilt hen de hele dag: om ze aan tafel te zetten, in bed te leggen, op de commode te tillen, ga zo maar door. Al snel besefte ik dat ik mijn lichaam gezond moest houden om dit werk tot mijn pensioen vol te kunnen houden. Sporten, en dan met name het doen van rug versterkende oefeningen, helpt mij heel erg om mijn werk vol te houden. Inmiddels heb ik vrijwel geen klachten meer."

Marloes hoopt dat de studenten met slimme, ergonomische oplossingen komen die meteen toepasbaar zijn voor haar en haar collega's.
"Ook al weet je dat het voor je lichaam beter is om het anders te doen, wint gemak het soms van je verstand."
1 / 2

’s Avonds op de blaren zitten

Ondanks dat Marloes zich bewust is van de adviezen en regels voor verantwoord tillen of bukken, doet ze het ook nog weleens op de ‘verkeerde’ manier. "Ook al weet je dat het voor je lichaam beter is om het anders te doen, wint gemak het soms van je verstand. Bijvoorbeeld als je een kind snel wilt verschonen. Onze commodes hebben een trapje, waarmee een kind dat kan lopen, zelf naar boven kan klimmen. Maar als je haast hebt, gaat het sneller om het kind op te tillen. Opstaan van de grond vanuit een zithouding is ook zo’n voorbeeld. Eigenlijk zou je het kind eerst neer moeten leggen, maar soms wil je snel en sta je op met het kind nog in je armen. ’s Avonds voel je dat in je rug."

Gebruik je gezonde verstand

Of ze haar werk in de toekomst wel vol kan blijven houden, is niet iets waar Marloes zich zorgen over maakt. Maar je bewust zijn van de fysieke belasting is volgens haar wel heel belangrijk. "Je moet het niet onderschatten. Werken in de kinderopvang is fysiek belastend. Daarom is het belangrijk dat je zelf je lichaam gezond houdt. Dat krijgen we ook zeker mee van onze werkgever: gebruik je gezonde verstand om je rug te behouden. Ik hoop dat de studenten van de TU Delft slimme, ergonomische oplossingen bedenken die makkelijk in gebruik zijn en het werk van mij en mijn collega’s fysiek ontlasten."

De opdracht voor de PFZW Design Award

PFZW werkt in deze tweede editie van de PFZW Design Award samen met de SWKGroep, een organisatie voor kinderopvang, zorg, buurtzorg en onderwijs. Meer lezen over de achtergrond van de opdracht waar de studenten mee aan de slag gaan?

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: