PFZW

Achtergrond

Dit is waar fit zijn volgens jullie om draait

Een goede nachtrust, voldoende beweging, gezond eten en drinken, niet te veel stress en genoeg ontspanning: dat zijn volgens zorgprofessionals de ingrediënten om je fit te voelen. PGGM&CO is de ledenorganisatie voor iedereen die werkt of heeft gewerkt in de zorg en welzijn. Onder 7.100 collega’s voerden zij een ledenonderzoek uit om erachter te komen wat hun grootste uitdagingen en behoeften zijn als het gaat om je fit voelen.

De juiste balans vinden

Volgens 65% van de deelnemers draait je fit voelen om het vinden van de juiste balans, maar dat brengt nog weleens uitdagingen met zich mee. ‘Nee kunnen zeggen’, ‘je grenzen aangeven’ en ‘voor jezelf opkomen’ zijn de grootste uitdagingen onder de zorgprofessionals. Deelnemers beoordelen hun mentale fitheid gemiddeld met een 7,4, maar die van hun collega’s geven ze een lager cijfer: gemiddeld een 6,8. 37% van de deelnemers voelt zich door de invloed van corona minder fit.

Waardering en samenwerking

Passie en liefde voor het vak is wat deelnemers aan het onderzoek motiveert om hun werk te blijven doen. Wel staat dit volgens de zorgprofessionals onder druk. ‘Waardering’, ‘menselijkheid’, ‘samenwerken’ en ‘erkenning’ zijn de belangrijkste behoeftes voor de toekomst van de zorgsector.

Stress de baas

Met de resultaten van dit onderzoek heeft PGGM&CO meer inzicht gekregen in wat zorgprofessionals nodig hebben om fit te worden en te blijven. Zowel fysiek, mentaal als financieel. Samen met PFZW en IZZ, het ledencollectief voor mensen in de zorg, is het platform ‘Stress de baas’ gelanceerd. Daarop vind je handige informatie, hulpmiddelen en tips om zelf in balans te blijven.

Ledenonderzoek PGGM&CO: fit aan het werk in zorg en welzijn

Misschien vind je dit ook leuk: