PFZW

Achtergrond

Medicijn: een zaak van leven of dood?

Medicijnen

Medicijnen zijn bedoeld om je beter te maken. Tenminste, dat is wat je zou denken. Helaas worden medicijnen niet altijd voor medische doelen gebruikt.

In de Verenigde Staten worden medicijnen zoals spierverslappers soms misbruikt om de doodstraf uit te voeren. "Wij vinden dat medicijnen levens moeten verbeteren of verlengen. Niet ongewild beëindigen," vertelt Rogier Snijdewind. Hij is verantwoord beleggen adviseur voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Maatregelen

Rogier: "Als aandeelhouder gaan wij daarom in gesprek met farmaceutische bedrijven waarin wij beleggen. Wij willen dat zij maatregelen nemen om het gebruik van hun medicijnen te controleren. Zo proberen we misbruik tegen te gaan."

Pfizer

Een gevangenis in de Amerikaanse staat Arkansas wilde voor een aantal executies een medicijn gebruiken van farmaceut Pfizer, een bedrijf waarin PFZW belegt. "In gesprekken hebben we erop aangedrongen dat Pfizer zich uitsprak tegen het misbruik.

Mede daardoor zijn een aantal executies voorkomen

Dit hebben we ook gevraagd aan het bedrijf McKesson, die het middel leverde aan de gevangenis. McKesson heeft uiteindelijk meerdere rechtszaken aangespannen tegen de gevangenis en mede daardoor zijn een aantal executies voorkomen."

Mylan

"Iets soortgelijks speelde rondom Mylan. Een aantal gevangenissen in de VS kocht de spierverslapper rocuronium bromide van de farmaceut. Naar aanleiding van de gesprekken die wij met de bestuurders van Mylan hebben gevoerd, zijn er inmiddels restricties opgelegd voor het gebruik van dit middel."

Rogier Snijdewind
Foto PFZW: Rogier Snijdewind

 

In gesprek met bedrijven

Jouw pensioengeld beleggen we zoveel mogelijk in bedrijven die de wereld beter maken. We willen dat bedrijven waarin we beleggen rekening houden met mens, milieu en maatschappij. Doen ze dat niet, dan gaan we met dat bedrijf in gesprek. We vragen ze te verbeteren, bijvoorbeeld door minder te vervuilen of te stoppen met het schenden van mensenrechten. Doen ze niet genoeg en merken we dat ze niet willen verbeteren? Dan kunnen wij besluiten niet meer in dat bedrijf te beleggen.

Over Rogier

Rogier Snijdewind is verantwoord beleggen adviseur. Hij houdt zich voor PFZW bezig met beleggingen die te maken hebben met gezondheidszorg.

Meer over duurzaam beleggen: Samen de wereld beter maken