PFZW

Nieuws

Opgelucht ademhalen voor astmapatiënten

Astmamedicatie

Astma is een chronische ontsteking aan de luchtwegen. In Nederland zijn er 614.000 astmapatiënten. Een nieuw medicijn voor ernstige astmapatiënten van farmaceutisch bedrijf AstraZeneca ligt op de onderzoekstafel. PFZW ondersteunt deze ontwikkeling.

Behandeling is lastig

De meeste astmapatiënten hebben een milde vorm en kunnen er goed mee leven, bijvoorbeeld dankzij een inhalator. 11.000 astmapatiënten hebben een specifieke, ernstige vorm. Zij hebben een grote kans op een longaanval en de kwaliteit van hun leven is laag. De behandeling van deze vorm van astma is lastig. Sommige patiënten overlijden er zelfs aan. Bestaande medicijnen hebben ernstige bijwerkingen.

Goed nieuws voor patiënten

AstraZeneca ontwikkelde een nieuw medicijn voor ongecontroleerde, ernstige astmapatiënten. Dit medicijn verwijdert bepaalde witte bloedcellen, die zorgen voor de astmaontsteking. De longaanvallen nemen af en het leven van de patiënt verbetert aanzienlijk. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) belegt jouw pensioengeld in AstraZeneca, omdat het bedrijf goede resultaten laat zien. De ontwikkeling van dit nieuwe medicijn draagt bij aan de behandeling van astma, wat goed nieuws is. Niet alleen voor de patiënt! 

Astma kost Nederland € 422 miljoen per jaar, bijvoorbeeld door ziekenhuisopnames en medicijnen


Meer kwaliteit van leven, minder ziekteverzuim

Astma staat in de top 10 van ziektes met de hoogste zorgkosten. Astma kost Nederland € 422 miljoen per jaar, bijvoorbeeld door ziekenhuisopnames en medicijnen. Daarnaast is het ziekteverzuim hoog onder ernstige astmapatiënten, wat ook geld kost. Martin Eijgenhuijsen, aandelenanalist voor PFZW: "Een goede behandeling van astma is goed nieuws voor de patiënten. Als zorgkosten en andere kosten hierdoor afnemen, is het óók goed nieuws voor de samenleving. Samen met AstraZeneca zijn we de kosten en uitkomsten van dit geneesmiddel nu aan het onderzoeken.”

AstraZeneca en PFZW

Goede gezondheidszorg is belangrijk. Daarom belegt PFZW in bedrijven die medicijnen ontwikkelen en maken. Zoals AstraZeneca. Natuurlijk kijken we allereerst of deze beleggingen bijdragen aan een goed pensioen. We onderzoeken ook of de bedrijven bijdragen aan een betere wereld. Of hun producten de gezondheid en het welzijn van patiënten echt verbeteren.

Martin Eijgenhuijsen
Martin Eijgenhuijsen

 


Over Martin

Martin Eijgenhuijsen is aandelenanalist voor PFZW. Hij houdt zich bezig met beursgenoteerde aandelen die met gezondheidszorg te maken hebben.

Misschien vind je dit ook leuk: