PFZW

PFZW Design Award

Rugpijn in de kinderopvang verleden tijd?

Frédérique Valk is de winnares van de PFZW Design Award 2020. Met haar blokkenmeubel wist ze de vijfkoppige jury te overtuigen van de bijdrage die haar innovatieve idee kan leveren aan de fysieke ontlasting van medewerkers in de kinderopvang. “Ik dacht dat mijn oplossing misschien te simpel is, maar dit is precies wat de kinderopvang nodig heeft.”

PFZW inspireert en helpt medewerkers in de sector zorg en welzijn fit en gezond te blijven. Samen met de SWKGroep en de TU Delft hebben vijftien studenten vanaf september gezocht naar creatieve oplossingen om de fysieke belasting in de kinderopvang te verminderen of zelfs te voorkomen. Het ging hierbij speciaal om pedagogisch medewerkers die werken met kinderen van 0 tot 3 jaar.

Een blokkenmeubel: van stoel tot speeltoestel

Frédérique bedacht een blokkenmeubel dat de pedagogisch medewerker en het kind letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar brengt. Het is te gebruiken als stoel, maar ook als toestel om binnen op te spelen, voor te lezen, te voeden of veters te strikken. Het comfortabele zitvlak en de rugondersteuning zorgen ervoor dat laag bij de kinderen zitten niet meer belastend is voor je rug en knieën.

Frédérique: “Tijdens de gesprekken die ik heb gevoerd met pedagogisch medewerkers van de SWKGroep vielen me twee dingen op. Ten eerste moet het gebruik van slimme oplossingen niet te veel tijd kosten; ze gebruiken die tijd liever om een activiteit met de kinderen te doen. Daarnaast worden hulpmiddelen die alleen voor hen gemaakt zijn minder gebruikt. Het moet óók iets toevoegen voor het kind. Daarom is mijn ontwerp multifunctioneel: het verlicht de dagelijkse taken, brengt je dichter bij het kind én het stimuleert de ontwikkeling van de peuter. Door de abstracte vorm spreekt het blokkenmeubel tot de verbeelding. Met een beetje fantasie kan het van alles zijn om mee te spelen; van boot tot ruimteschip. Volgens de Arbowet mag je als pedagogisch medewerker slechts vier minuten zonder rugondersteuning op de grond zitten, maar met deze oplossing wordt dat vijftien minuten.”

Doelgericht en duurzaam

Peter Borgdorff, juryvoorzitter en directeur van PFZW, ziet toekomst in het ontwerp: “We denken dat de oplossing van Frédérique bij iedere kinderopvangorganisatie gebruikt kan worden. Het sluit aan bij het doel van deze case. Ook is er veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het product en is het kostentechnisch interessant.”

Frederique: “Tijdens onze studie worden we altijd getriggerd om ‘out of the box’ te denken. Deze oplossing moest juist makkelijk in een bestaande routine passen. Tijdens het proces heb ik vaak gedacht: “Denk ik nu te makkelijk?”, maar dat was hierbij gewoon nodig. Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen. Heel cool!”

De komende tijd wordt Frédérique door PFZW en de SWKGroep geholpen om haar product verder te ontwikkelen. Het doel is om haar ontwerp uiteindelijk in productie te laten gaan, zodat de stoel op de SKWGroep kinderopvanglocaties kan worden gebruikt en zo veel mogelijk andere kinderopvangorganisaties er ook van kunnen profiteren.

PFZW Design Award

Over de casus

Pedagogisch medewerkers en kinderen op gelijke hoogte brengen, is een bekend probleem in de kinderopvang. Natuurlijk zijn er al diverse slimme oplossingen bedacht en hebben medewerkers kennis over ergonomisch werken, maar dit wordt niet altijd even goed toegepast. Er moet in de hectiek van de dag snel worden gehandeld, hulpmiddelen liggen buiten bereik of het gebruik ervan kost te veel tijd.

De jury van de PFZW Design Award 2020 bestond uit Ilse Davids (pedagogisch beleidsmedewerker SWKGroep), Anouk Hoenderkamp (regiomanager SWKGroep), Sandra Rijpsma (locatiemanager Triodus, onderdeel van de SWKGroep), Martin van de Ruit (voorzitter Raad van Bestuur SWKGroep) en juryvoorzitter Peter Borgdorff (directeur PFZW).

Misschien vind je dit ook leuk: