PFZW

Blog

Sprouts: verleiden met vers

Groente en fruit

Wat stop jij het eerst in je mandje? In Nederlandse supermarkten kom je vaak als eerste langs de groenteafdeling. In Amerika is dat anders. Daar zijn ongezonde snacks, zoals koekjes, chocola en chips, het eerste dat je ziet. Ver weggestopt in de winkel staan de schappen met groente, fruit en andere verse producten. Sprouts draait het om.

Sprouts zet de supermarktwereld in de VS helemaal op z’n kop. In Sprouts-winkels staan meteen bij de ingang grote hoeveelheden groente en fruit uitgestald. "Dat zijn de ‘number one’ lokkers," zegt Marek Troszczynski van Genderen, belegger voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). "En dat is niet alles: Sprouts heeft ook de prijzen van deze verse artikelen met maar liefst 20% verlaagd! Dat trekt klanten. Op dit moment al meer dan 12 miljoen."

In de VS lijdt zo'n 39% van de volwassenen aan obesitas

Gezonde voeding eerst

Doordat de prijzen van vers fruit en groente bij Sprouts lager zijn dan bij andere Amerikaanse supermarkten, lijken de voorverpakte producten in verhouding een stuk duurder. Marek: "Heel slim, want zo verleidt Sprouts haar klanten om gezonde voeding te kopen."

Dat is natuurlijk goed nieuws voor de volksgezondheid. In de VS lijdt zo'n 39% van de volwassenen aan obesitas (cijfers CDC, 2016). Een echte win-win situatie. Een groot voordeel is ook dat er veel minder eten wordt weggegooid. Want bij Sprouts worden de verse producten meer en sneller verkocht.

Sprouts Farmers Market en PFZW

De supermarktketen heeft inmiddels meer dan 300 winkels van de west- naar de oostkust van de VS. Met hun voornamelijk biologische producten (90%) trekken Sproutswinkels zo'n 2,9 miljoen klanten per week. Waarom beleggen we in een bedrijf als Sprouts Farmers Market?

Iedereen op de wereld genoeg te eten, gezond voedsel én minder verspilling: dat is de uitdaging waar we met z’n allen voor staan. Daarom beleggen we jouw pensioengeld onder andere in bedrijven die slimme oplossingen bedenken voor voedselvraagstukken. We kijken natuurlijk op de eerste plaats of deze bedrijven het goed doen. Want zo zorgen we voor een goed pensioen. Daarnaast kijken we of ze zich inspannen voor een leefbare wereld.

Meer over duurzaam beleggen: Samen werken aan een betere wereld

Over Marek

Marek Troszczynski van Genderen is verantwoord beleggen adviseur. Hij houdt zich bezig met beleggingen voor PFZW die te maken hebben met Voedselzekerheid.

Heb je vragen aan Marek over deze belegging? Stel ze hieronder!

Misschien vind je dit ook leuk: