PFZW

PFZW Design Award

Studenten bewegen de zorg

Kick-off Design Award

In zorg en welzijn wordt er hard gewerkt, waardoor de werkdruk en -last vaak hoog is. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing! Maar deze oplossingen moeten natuurlijk wel eerst worden bedacht. Voor hun bachelor eindproject bedenken studenten Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit (TU) Delft ideeën om doktersassistenten van het Reinier de Graaf Ziekenhuis meer te laten bewegen op het werk. 3 studenten mogen hun ontwerp uiteindelijk pitchen voor een deskundige jury. Het ‘beste’ idee wint de PFZW Design Award.

Het eindproject

Als onderdeel van hun bachelor, bedenken studenten van de TU Delft oplossingen voor problemen waar medewerkers tegenaan lopen op de werkvloer. Bedrijven uit alle mogelijke sectoren kunnen zich hiervoor inschrijven met hun eigen casus of problematiek. Dat deed het Reinier de Graaf Ziekenhuis uit Delft. 17 studenten Industrieel Ontwerpen van de TU Delft gaan ideeën uitwerken om doktersassistenten meer te laten bewegen. De aanleiding? De doktersassistenten van het Reinier de Graaf Ziekenhuis zitten veel tijdens hun werk, waardoor fysieke klachten ontstaan. Dat zorgt weer voor meer uitval en uitstroom. Daar moet iets aan veranderen!

De rol van PFZW

Als pensioenfonds van en voor de sector zorg en welzijn, zorgt PFZW niet alleen voor het opbouwen en uitkeren van het pensioen van onze deelnemers. Net zo belangrijk vindt PFZW dat zij straks in goede gezondheid van hun welverdiende pensioen kunnen genieten. Door samen te werken met de TU Delft draagt PFZW bij aan de vitaliteit van de deelnemers. Vitale deelnemers zullen bovendien minder snel een beroep doen op een arbeidsongeschiktheidspensioen, wat voor het fonds én de deelnemers voordeliger is.

De kick-off

Het 9 weken durende bachelorproject voor de studenten is begonnen! Op vrijdag 26 april was de kick-off in het Reinier de Graaf Ziekenhuis, waar de studenten kennis hebben gemaakt met het ziekenhuis en met de doktersassistenten. Er werd uitleg gegeven over de problematiek en de studenten namen een kijkje op de werkvloer. Er werd veel opgeschreven en er werden veel vragen gesteld. De studenten deden ook meteen al kort onderzoek op de werkplekken en zijn met de assistenten in gesprek gegaan.

 

Studenten TU Delft tijdens de kick-off in het Reinier de Graaf Ziekenhuis
Studenten TU Delft tijdens de kick-off in het Reinier de Graaf Ziekenhuis

Op 6 en 7 mei gaan de studenten terug om diepte-interviews af te nemen bij de assistenten en om verder onderzoek te doen. En dan gaan zij ontwerpen! De vorderingen op het project worden tussentijds bij de TU Delft gepresenteerd. Dit alles leidt tot de tentoonstelling op 28 juni, waar de studenten hun eindpresentatie geven.

And the winner is ...

Hier stopt het niet voor de studenten! PFZW gaat een stapje verder. Van de 17 studenten gaat PFZW er 5 intensief volgen en filmen tijdens hun denk- en uitwerkproces. Uiteindelijk kiest PFZW uit alle ontwerpen 3 oplossingen die vervolgens voorgelegd worden aan een deskundige jury. De winnende student brengen we in contact met een partij die hem of haar verder kan helpen het product of het idee op de markt te brengen. Want hoe mooi zou het zijn als straks niet alleen de doktersassistenten van het Reinier de Graaf Ziekenhuis, maar ook andere collega’s profijt hebben van wat de studenten bedenken?

Nieuwsgierig?

Met een frisse blik buiten het werkveld, hebben studenten een verrassende kijk op de casus van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Benieuwd naar de oplossingen van de studenten? We laten het je binnenkort zien in 3 films. Houd onze socials en het platform Betere Wereld goed in de gaten! En wil je weten wie de studenten zijn die dit doen? Bekijk het Smoelenboek waar ze zich kort voorstellen.

Misschien vind je dit ook leuk: