PFZW

PFZW Design Award

Toveren bestaat!

5 studenten die afgelopen jaar genomineerd waren voor de PFZW Design Award kregen onlangs de kans om deel te nemen aan een ontwerpdag bij Active Cues, bedenkers van de populaire Tovertafel.

Tovertafel

Active Cues is een bedrijf dat spellen ontwikkelt voor bijzondere doelgroepen, zoals de Tovertafel voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. De Tovertafel kan verschillende spellen projecteren naar gelang de doelgroep. De spellen dragen bij aan de verbinding tussen patiënten en verzorgenden of familie. De Tovertafel wordt inmiddels over de hele wereld gebruikt, van Nederland tot Australië. Dit succes vormt ook een grote uitdaging. Hoe kan Active Cues het serviceniveau vanuit Nederland hoog houden en de demonstratie voor de Tovertafel schaalbaar maken?

Studenten aan de slag met de Tovertafel
Studenten aan de slag met de Tovertafel

Ontwerpdag

Tijdens de ontwerpdag kregen de studenten na een uitleg over het ontstaan van de Tovertafel de demo die normaliter aan klanten wordt gegeven. Vervolgens werden ze in 2 groepen verdeeld en uitgedaagd om deze demo te verbeteren. Het doel was om de demo schaalbaar te maken en zorgverleners aan te sporen de Tovertafel te gebruiken. Na een feedbackronde van Active Cues, mochten de studenten hun ideeën pitchen.

Uitwerking

Beide groepen bedachten dat de Tovertafel de demo zelf moet geven, in plaats van een medewerker van Active Cues. Dat is immers waar de tafel zo goed in is. Zo kan elke zorgmedewerker altijd en overal de demo zien. De studenten deelden hun aanbevelingen om het gebruik van de Tovertafel te stimuleren.

Leren van elkaar

Zowel de studenten als de medewerkers van Active Cues kijken terug op een leerzame dag. "Wij zitten er zelf vaak te dicht bovenop. Studenten hebben een frisse blik en komen met ideeën en oplossingen die we zelf niet hadden kunnen bedenken", zegt Martin Klitsie van Active Cues. De studenten konden een kijkje nemen in de keuken van een bedrijf waar ze misschien zelf na hun studie komen te werken. Student Bent Verhoeff over de ontwerpdag: "Als studenten missen we praktijkervaring op de werkvloer. Naast een hoop kennis krijgen we een unieke manier van denken aangeleerd. Het was fantastisch om met deze creativiteit ons steentje bij te dragen aan uitdagingen waar mensen in de zorg mee te maken hebben."

Vitaliteit is belangrijk

De rol van PFZW

Als pensioenfonds van en voor de sector zorg en welzijn, zorgt PFZW niet alleen voor het opbouwen en uitkeren van een goed pensioen. Net zo belangrijk vindt PFZW het dat de deelnemers straks in goede gezondheid van hun pensioen kunnen genieten. Door samen te werken met de TU Delft draagt PFZW bij aan de vitaliteit van deelnemers.

Misschien vind je dit ook leuk: