PFZW

Pensioenvraag

Waarom stijgt mijn pensioenpremie?

Voor het pensioen dat je via je werkgever opbouwt bij een pensioenfonds betaal je premie. Een deel van deze premie wordt ingehouden op je salaris, het andere deel betaalt je werkgever. In 2021 zal de pensioenpremie bij PFZW stijgen. Waarom gebeurt dat en wat betekent het voor jouw bankrekening? Andrew van de Klantenservice geeft antwoord.

Eerst iets over je pensioenpremie

“Een deel van de premie die jij en je werkgever iedere maand voor je pensioen betalen, wordt door PFZW belegd. Door te beleggen, maken we meer van dat geld. Die opbrengst is het rendement. Tegen de tijd dat je met pensioen bent, krijg je het bedrag dat je aan premie hebt ingelegd dubbel en dwars terug.”

Lage rente, laag rendement

“De economie staat al een tijd onder druk: de rente is laag, net als de verwachte opbrengsten van de beleggingen. Daardoor levert iedere euro die wordt belegd minder op dan verwacht. De pensioenpremie die je nu betaalt, is in die situatie eigenlijk te laag. Dit heeft invloed op de financiële positie van pensioenfondsen in Nederland. Veel daarvan, waaronder PFZW, kunnen daardoor niet het pensioen bieden dat ze beloven.”

Een premieverhoging is nodig om het verwachte pensioen te kunnen bieden

Pensioenpremie gaat omhoog

“Daarom wordt per 1 januari 2021 de pensioenpremie bij PFZW verhoogd – voor het eerst in acht jaar. Dit gebeurt in twee stappen: het eerste deel van de verhoging vindt plaats op 1 januari 2021, het tweede deel op 1 januari 2022. Dat betekent dat zowel jij als je werkgever vanaf volgend jaar meer geld kwijt zijn aan pensioen en er minder ruimte is voor een eventuele loonsverhoging. Hoeveel hangt af van je salaris. Gemiddeld gaat het om een paar tientjes netto per maand. Voor de zorgsector, die in deze tijd al veel te verduren heeft, is dat geen fijn bericht. Maar het is nodig om ervoor te kunnen zorgen dat iedereen, nu en in de toekomst, het pensioen krijgt dat hij of zij verwacht.”

Misschien vind je dit ook leuk: