PFZW

Pensioenvraag

Wat betekent het voor mijn pensioen als ik (lang) ziek ben?

Een paar dagen griep heeft iedereen wel eens. Maar je kunt ook voor langere tijd uit de running zijn. Bijvoorbeeld wanneer je overwerkt bent. Of aanhoudende klachten hebt door corona. Als je langdurig ziek bent en niet werkt, kan dat invloed hebben op je inkomen – en daarmee ook op je pensioen. Andrew van de PFZW-klantenservice legt uit hoe dat zit.

“Als je ziek bent en daardoor een paar dagen (of in het ergste geval een paar weken) niet werkt, heeft dat geen invloed op je pensioen. Zelfs als je een jaar ziek bent, betalen de meeste werkgevers in dat eerste jaar 100% van jouw brutosalaris door. Ook dan heeft jouw ziekte geen gevolgen voor je pensioen.

Twee jaar ziek
Als je een vast contract hebt, is je werkgever verplicht om je bij ziekte twee jaar lang (gedeeltelijk) door te betalen. Bij de meeste werkgevers betekent dat dat je het eerste jaar 100% en het tweede jaar 70% van je brutosalaris krijgt. Daalt je inkomen het eerste jaar wél, omdat je daar met je werkgever andere afspraken over hebt gemaakt? Dan bouw je ook minder pensioen op. Als je een tijdelijk contract hebt dat tijdens je ziekteperiode afloopt, bepaalt je werkgever of dit wordt verlengd en onder welke voorwaarden.

Hoe werkt pensioen eigenlijk?

Als je later stopt met werken, ontvang je pensioen. Dat weten we allemaal wel, maar hoe werkt pensioen eigenlijk?

Lees meer

Langer dan twee jaar ziek
De zaak verandert pas ingrijpend wanneer je nog langer niet kunt werken. Als je meer dan twee jaar ziek bent, stelt het UWV vast of je arbeidsongeschikt bent – en in welke mate. Op basis van die ‘keuring’ ontvang je mogelijk een (gedeeltelijke) uitkering, waardoor je inkomen daalt. Met een gedeeltelijke uitkering blijf je pensioen opbouwen over het salaris dat je van je werkgever krijgt. Daar betaal je ook pensioenpremie voor. Krijg je een volledige uitkering? Dan blijf je bij PFZW pensioen opbouwen, maar hoef je geen pensioenpremie te betalen.

Of je aan PFZW moet doorgeven dat je langer dan twee jaar ziek bent, is afhankelijk van de uitkering die je ontvangt. Ontdek wat jij moet doen in jouw situatie.

Vrijwillige voortzetting

Op eigen kosten pensioen blijven opbouwen

Als je inkomen en dus ook de pensioenopbouw bij je werkgever door ziekte dalen, kun je op eigen kosten je pensioen verder op blijven bouwen. Dit heet ‘vrijwillige voortzetting’. De kosten (premie) die je betaalt voor je pensioenopbouw verrekent je werkgever met je brutosalaris.

Misschien vind je dit ook leuk: