PFZW

Achtergrond

Wat zou jij kiezen: 1 kilo goud of 1 kilo tomatenzaad?

Tomatenplanten

Verrassende keuze

Wat heb je liever? 1 kilo goud of 1 kilo tomatenzaad? Niets is wat het lijkt. 1 kilo goud kost ongeveer 40.000 euro. 1 kilo tomatenzaad is bijna 2 keer zo duur! Dat had je niet gedacht hè?

Beter boeren

Waarom deze vergelijking? Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) belegt jouw pensioengeld zoveel mogelijk in duurzame projecten en bedrijven. Zoals Incotec, een Nederlands bedrijf in Enkhuizen dat recent is overgenomen door het Britse bedrijf Croda waar PFZW in investeert. Incotec is een van de grootste bedrijven ter wereld in zaadveredeling, een snel groeiende activiteit in de landbouw.

Zaadveredeling is het verbeteren en gezonder maken van zaad waardoor de opbrengst voor boeren hoger wordt. Belangrijk, nu de wereldbevolking de 10 miljard begint te naderen. Het is een steeds groter wordende uitdaging om met dezelfde hoeveelheid land genoeg voedsel te verbouwen voor alle mensen op de wereld.

Slimme behandeling

Incotec behandelt zaden op een slimme manier. Bijvoorbeeld door voor het zaaien een kleine hoeveelheid beschermingsproduct (zoals een bestrijdingsmiddel) op het zaad aan te brengen, in plaats van dit later over het hele land te sproeien. Boeren besparen hierdoor kosten en het voorkomt dat chemicaliën onnodig in de natuur terechtkomen.

Jouw pensioengeld 

Een goede boer kan met 1 tomatenzaadje wel 20 kilo tomaten produceren. Door te investeren in Incotec helpt PFZW boeren bij een hogere opbrengst. Zo draagt jouw pensioengeld bij aan een betere wereld.

Misschien vind je dit ook leuk: