achtergrond

Koffie verkeerd?

Melk is er tegenwoordig in allerlei soorten: amandel, haver, kokos, soja. En natuurlijk de gewone. Welke is nu het minst belastend voor het milieu? Er is een ‘hippe’ discussie gaande over melk in je koffie. Wij zochten het voor je uit.

Suiker en melk erbij?

Even een koffie to-go halen onderweg of op je werk. Lekker, hoor. Maar dan: wat voor melk doe je erin? Nog niet zo lang geleden was dit waarschijnlijk gewone melk. Van de koe, weet je wel. Het wordt steeds meer normaal om een 'hippe' variant melk in je koffie te drinken. Zoals amandel, kokos, soja of haver. Het klinkt gezonder dan 'normale' melk. Én beter voor het milieu, omdat ze plantaardig zijn. Toch? Maar zijn deze alternatieve soorten melk eigenlijk wel minder schadelijk voor het milieu? En welke scoort dan het beste?

Melk niet voor elk

Leuk weetje om mee te beginnen: het woord 'melk' mag alleen worden gebruikt voor producten afkomstig van dieren. Dus alle plantaardige alternatieven mag je geen melk noemen, maar wel 'drink' of 'drank' bijvoorbeeld. Kijk maar eens op de verpakkingen.

En dan nu: de vergelijking!

Amandel

De naam 'amandeldrink' is ietwat misleidend. Er zit namelijk maar 2 procent amandel in deze 'melk'. Belangrijker voor nu: hoe zit het met het milieu? Voor het produceren van 1 amandel is 5 liter water nodig. Wow! Maar koemelk scoort niet veel beter. Voor de productie van 1 liter koemelk is 100 liter water nodig. Amandelen daarentegen reizen vaak de hele wereld af om bij ons te komen. Koemelk komt van de boer om de hoek. Eindstand? Amandeldrink verliest.

Soja

Voor de productie van soja is minder land en water nodig dan voor de productie van koemelk. Ook is de uitstoot minder. Maar: milieuvriendelijk is soja niet. Veel soja wordt niet-duurzaam geteeld. Er worden bijvoorbeeld hele regenwouden gekapt om soja te produceren, vooral met de toenemende vraag naar het product. Waar de sojabonen in jouw koffie 'verkeerd' vandaan komen, weet je niet altijd. De score? Gelijkspel.

Haver

Voor haverdrink lijkt het anders te zijn. Goed nieuws! Het telen van haver is zelfs gezond voor de grond. Daarnaast is haverdrink beter voor onze gezondheid in vergelijking met koemelk. In haverdrink zitten namelijk veel vezels; in koemelk niet. Het nadeel? Het is wel twee tot drie keer zo duur. 1-0 voor haver!