achtergrond

Verspilling? Kijk, ruik, proef!

Gemiddeld gooien we 41 kilo voedsel per jaar weg. Per persoon. Dat is 700 miljoen kilo voor heel Nederland. *Slik*. Bob Hutten is iemand die zich daar druk over maakt. Met passie en idealisme. Hij werd vooral bekend door de Verspillingsfabriek, al gaan zijn initiatieven steeds verder. Wat zijn z’n persoonlijke drijfveren?

Waar komt jouw idee voor een ‘verspillingsfabriek’ vandaan?

'Ik kom uit een echte horeca-familie. Mijn grootvader had een banketbakkerij, mijn ouders restaurants. Zelf zit ik al jaren in de catering. Van mijn familie kreeg ik altijd al mee dat je bedrijf ook maatschappelijke waarde moet hebben.'

Het leven is superkort, welke zinvolle bijdrage lever je in die tijd?

'Toen één van mijn beste vrienden een paar jaar geleden overleed, ging bij mij een knop om. Ik realiseerde me: het leven is superkort, welke zinvolle bijdrage lever je in die tijd? Hoe geef je echt betekenis aan belangrijke, maatschappelijke onderwerpen zoals cultuur, natuur en mensen? Hoe draag je bij aan het geluk van anderen? In plaats van alleen maar bezig zijn met spullen kopen die je niet nodig hebt. Of geld verdienen?

In alles wat ik doe, wil ik mijn ziel laten zien

In Nederland gooien we jaarlijks 50 kilo voedsel per persoon weg. Ook in mijn werk zag ik hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Het werd mijn persoonlijke missie om iets aan voedselverspilling te doen. Zo ontstond de Verspillingsfabriek. Ook ergerde ik me aan ‘verspild talent’ van mensen. Vandaar dat ik zoveel mogelijk mensen aanneem met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.'

Heeft jouw filosofie ook invloed op je persoonlijke omgeving?

'Natuurlijk zijn wij thuis bewust bezig met voedsel en verspilling. Onze 2 dochters van 18 en 20 brengen we dat zeker bij. Maar niet bloedfanatiek. We vertellen hen vooral dat je je leven betekenis moet geven, hoe je een rol speelt in het vergroten van het geluk van anderen. Hóe ze hun talenten precies ontwikkelen, is aan hen. Ik wil niet zo’n overheersende vader zijn die zijn ideeën opdringt. Misschien is mijn bedrijf helemaal niet hun toekomst. Ik streef geluk na, ook voor hen.'

Wat is jouw wens voor een betere wereld?

'Een betere wereld is voor mij een wereld waarin duurzaamheid, van betekenis zijn, én geluk vergroten van anderen, voorop staan. Waar ondernemers niet meer alleen gaan voor de winst. Niet alleen maar denken in producten en diensten. Dat ze, net als ik, hun ziel durven laten zien. Dat ze laten zien waar ze in geloven.

Durven luisteren, inspireren, delen, geven en helpen als het gaat om cultuur, natuur en mensen. Dat klinkt idealistisch… maar ik laat zien dat het kan. Niet alleen met de Verspillingsfabriek, maar ook met andere initiatieven. Zoals ‘het beste schoolrestaurant’ en een bakkerij waar doven en slechthorenden werken.'

Producten zijn veel langer houdbaar dan staat aangegeven. Kijk, ruik en voel

En hoe kunnen we thuis de verspilling tegengaan?

'Maak altijd een boodschappenlijstje, waarbij je van tevoren al bedenkt hoeveel je eet en hoeveel je nodig hebt. Maak heel gerichte keuzes. Weeg je eten voor je gaat koken. Ga niet met honger de supermarkt in. En vooral: stop met letten op de THT-codes (‘tenminste houdbaar tot’) op verpakkingen.

Dat zijn de grootste boosdoeners bij verspilling in een huishouden. Producten zijn veel langer houdbaar dan staat aangegeven. Kijk, ruik en voel. Ga op je eigen oordeel af. Overigens geldt dit niet voor de TGT-codes (‘te gebruiken tot’) op een aantal versproducten. Daar moet je je wel aan houden.'

Bob Hutten

De Verspillingsfabriek

Bob Hutten richtte in 2016 de Verspillingsfabriek op. Hij kon het niet langer aanzien dat er zoveel eten werd weggegooid: preien, paprika’s en champignons die niet door de keuring komen, omdat ze te klein zijn. Of kopjes en kontjes van tomaten en stukken vlees die bij versnijders overblijven. Allemaal voedsel dat nog prima te gebruiken is.

Afstand tot de arbeidsmarkt

In de Verspillingsfabriek krijgt afgedankt voedsel een tweede leven, in onder andere soepen, sauzen, stoofvlees en spreads. Steeds meer supermarkten en restaurants nemen de producten af. De Verspillingsfabriek heeft veel mensen in dienst met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo raakt talent ook niet verspild.

Kijk ook op deverspillingsfabriek.nl