Achtergrond

Zorg en welzijn in actie voor Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne geeft iedereen een gevoel van machteloosheid. Daarom komt Nederland massaal in actie, ook collega’s in zorg en welzijn. Jij weet tenslotte als geen ander dat iedere helpende hand een groots effect heeft. We verzamelden een paar opvallende initiatieven die onze collega’s de afgelopen weken opzetten voor Oekraïense vluchtelingen.

Medische hulpmiddelen aanbieden

29 regionale ziekenhuizen, waaronder het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en ziekenhuis Nij Smellinghe, helpen het ziekenhuis in Lviv door medische hulpmiddelen – of een financiële bijdrage daaraan – aan te bieden. Het Oekraïense ziekenhuis stelt lijsten op van medicijnen en medische hulpmiddelen waar behoefte aan is, en stemt dit af met de betrokken Nederlandse zorginstellingen.

Cultuur in blauw en geel

Verschillende theaters in Nederland kleurden blauw en geel om hun steun te betuigen. In het Amsterdamse Concertgebouw gaf de Oekraïense pianiste Anna Fedorova een benefietconcert, waarvan de opbrengst volledig naar Giro 555 is gegaan. Ook in Bussum werd een voorstelling voor het goede doel opgevoerd. De opbrengst van de ticketverkoop voor de film Donbass van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa ging naar Giro 999 van Stichting Vluchteling.

In de bus naar Noordwijk

Samen met Stichting Artsenhulp verzamelden verpleegkundigen van Respect Zorggroep in Den Haag onder andere overtollige medicijnen, wondverbandmiddelen, injectiespuiten, incontinentiemateriaal en dieetvoeding. Vrijwilligers en medewerkers reden met de Respect-bus naar Noordwijk, waar een Oekraïense arts werkt in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Zij heeft ervoor gezorgd dat de spullen in Oekraïne terechtkwamen. Een medewerker van Respect: 'Voordat we naar Noordwijk reden, hebben we contact gehad met de Oekraïense arts. Ze is heel dankbaar voor de spullen die onze collega’s van de wijkverpleging hebben verzameld. Eenmaal terug bij Respect kregen we foto’s toegestuurd waarop te zien was hoe onze spullen in Oekraïne werden ontvangen. Fijn om hieraan bij te kunnen dragen.'

Samen spelen en verhalen delen

Oekraïense vluchtelingen met jonge kinderen konden in maart op drie woensdagen met hun kinderen terecht op de locatie van Stichting Kinderopvang Waterland in Monnickendam. De ouders voor een kop koffie en het delen van hun verhaal met andere ouders, en de kinderen om te knutselen en samen te spelen. Ook Stichting Hoera Kindercentra in Panningen startte een opvanglocatie voor kinderen in een AZC. Samen met vrijwilligers verzorgt een pedagogisch medewerker de opvang van jonge kinderen. De gemeente financierde de personeelskosten, en Hoera de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld speelgoed.  

Helpen bij een goede start

In een tijdelijke noodopvang in Deventer krijgen Oekraïense moeders en kinderen gratis kraamzorg. Naviva Kraamzorg voorziet de moeders van advies en helpt hen op weg in het moederschap door onder andere voorlichtingsfilms- en materialen te vertalen in de taal van hun thuisland. Het doel is om samen met organisaties in de regio de noodopvang voor 300 mensen geschikt te maken.