tips

4 tips om de band met je collega’s te verbeteren

We hoeven niet met al onze collega’s vrienden te worden. Maar aangezien we een groot deel van onze tijd op ons werk doorbrengen, maakt een fijne werksfeer ons leven wel een stuk leuker. Heb je een collega met wie het niet zo botert, of kan de sfeer wel een boost gebruiken? Met deze tips verbeter je de band met je collega’s. 

De meeste mensen met een baan brengen meer tijd door met hun collega’s dan met hun gezin of vrienden. Alleen al daarom is het fijn als je een beetje met ze kan opschieten. Maar het gaat veel verder dan dat: een goede band met collega’s zorgt voor meer tevredenheid, motivatie en waardering. En over het algemeen geldt zelfs dat leuke collega’s zorgen voor meer werkgeluk, en dat draagt weer bij aan hoe gelukkig je over het algemeen bent. Zorgen voor een goede band met je collega’s is dus heel belangrijk. Maar hoe doe je dat? 

Tip 1. Begin bij jezelf

Collegiaal gedrag is aanstekelijk. Dus neem het voortouw en wees zelf een fijne collega. Dat is gelukkig helemaal niet moeilijk: wees aardig voor je medemensen, doe eens iets extra’s en toon oprechte interesse in je collega’s. Of geef eens een compliment. En heel belangrijk: praat conflicten uit. Weet ook wat níet gewaardeerd wordt op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich ergeren aan negativiteit. Een slechte werkhouding, arrogantie, de eer opstrijken voor andermans werk en steeds te laat komen zijn ook niet bevorderend voor de werksfeer.   

Tip 2. Erken en waardeer karakterverschillen 

Niet iedereen doet en denkt hetzelfde. En dat is maar goed ook, want diverse teams functioneren veel beter dan teams waarin iedereen hetzelfde is. In zulke teams vullen mensen elkaar namelijk goed aan, juist omdat iedereen andere kwaliteiten heeft. Maar met de collega die zo anders is dan jij, kan het ook makkelijker botsen. Het is daarom belangrijk om elkaar goed te leren kennen, zodat je begrijpt waarom iemand bepaalde dingen doet en laat. Een persoonlijkheidstest (zoals die van Belbin) kan hier veel inzicht in geven. Doe hem samen met je collega’s, dat is niet alleen interessant en nuttig, maar ook leuk. 

Fijn samenwerken, je kunt het leren

Wat is dat nou eigenlijk, fijn samenwerken? Wat is ervoor nodig, wat levert het op? En: wat kun je zelf doen om fijn met collega’s samen te werken?

Lees meer

Samen tijd doorbrengen verbindt

Tip 3. Weg van de werkvloer 

Afspreken buiten werktijd kan de band met je collega’s enorm versterken. In een andere context leer je elkaar anders en beter kennen. Daarvoor hoef je niet per se een heel weekend weg of een teamuitje te doen – al is dat ook geen slecht idee. Maar ga eens per kwartaal met elkaar uit eten, of sluit de werkweek samen af met een drankje. Misschien woont er een collega bij je in de buurt en kunnen jullie samen reizen. Of simpeler: houd tegelijk pauze, eet samen iets en maak een korte wandeling. Samen tijd doorbrengen verbindt. 

Tip 4. Rituelen  

Vaste rituelen zorgen voor structuur, zingeving en verbinding. Richt een van de wanden van de personeelskamer zo in dat mensen er een leuke boodschap achter kunnen laten, of waarop je kaartjes prikt die collega’s vanaf hun vakantieadres sturen. Het kwartaaletentje – of iedere andere afsluiting van het kwartaal – kan ook een ritueel zijn. Begin de werkweek of de dienst met een momentje van ‘inchecken’ waarbij iedereen kort (zet een timer) vertelt wat hij/zij gister heeft gedaan en vandaag gaat doen.