tips

5 tips om (beter) met je emoties om te gaan

‘Emotie’ komt van het Latijnse woord ‘emoveren’ en betekent ‘energie in beweging’. Emotie is dus eigenlijk een soort energie die je in je lichaam kunt voelen. Maar met dit soort energie omgaan is niet voor iedereen even makkelijk. Deze vijf tips kunnen je helpen (beter) met je emoties om te gaan.

Tip 1. Leer je emoties en hoe je ermee omgaat herkennen

Wat doe jij in situaties waarin je gespannen, bang, boos of verdrietig bent? Duw je je emoties weg, leid je jezelf af door iets anders te gaan doen of zou je ze wel willen uiten, maar vind je dat eng? Herkennen en erkennen dat je op een bepaalde manier met emoties omgaat, is al een belangrijke stap. Want pas als je dat weet, kun je ook iets doen om het te veranderen.

Tip 2. Onderzoek waar je emotie vandaan komt

Zodra de heftigheid van je emotie is weggeëbd, krijg je ruimte om te onderzoeken waar je emotie vandaan komt. Waarom raakt iets je zo? Als je je emoties toelaat en onderzoekt, zul je merken dat je anders op situaties kunt reageren. Je gaat ze namelijk herkennen, waardoor je minder snel vanuit je eerste impuls – die heftige emotie – reageert. Dit kan een positief effect hebben op de keuzes die je maakt.

collegas-overleggen-aan-tafel.png

Tip 3. Zoek een veilige gesprekspartner om je emoties bij te uiten

Je emoties uiten is makkelijker als je je bij iemand op je gemak voelt. Dat kan je partner, een familielid, vriend(in), maar ook een collega zijn. Kies een goed moment om het te bespreken en kondig het eventueel van tevoren aan. Dan is de kans groter dat iemand ook echt tijd voor je heeft. Als je je bezwaard voelt om erover te praten, kun je aangeven dat je iets wilt delen wat je lastig vindt en vragen of diegene dat goed vindt.

Tip 4. Wees duidelijk over wat je van de ander verwacht

Zelfs als je emoties zijn veroorzaakt door iets wat iemand anders heeft gezegd of gedaan, is het belangrijk om ze op jezelf te betrekken. Vertel wat jou gekwetst heeft en wat het met je doet. Deel ook hoe je je daarbij voelt, want er is niet altijd precies aan jou af te lezen hoe je je voelt. Vergeet ook niet aan te geven wat je van de ander verwacht, zodat iemand jou kan geven wat je nodig hebt. Wil je alleen een luisterend oor of ook een oplossing of advies?

Tip 5. Geef jezelf tijd om te oefenen

Goed met je emoties omgaan is niet makkelijk. Maar zoals voor alles geldt: hoe meer je oefent, hoe beter je er in wordt. Ontdek wat voor jou werkt: bijvoorbeeld rustig in en uit ademen, even afstand nemen of tot tien tellen voordat je reageert. Uiteindelijk zul je je er beter door voelen. Emoties voel je namelijk in je lichaam; let er maar eens op als je met oplopende emoties te maken krijgt. Grote kans dat je ze in je bovenlichaam voelt, zoals in je borst en buik. Het opkroppen van je emoties kan op den duur zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Maar zodra je leert ze te herkennen, weet waar ze vandaan komen en wat je nodig hebt om ze tot bedaren te brengen voorkom je dat ze onnodig ruimte innemen. In je hoofd én in je lichaam.