tips

5 tips om je maaltijd te preppen

Met wisselende diensten, waardoor je niet altijd thuis kunt eten, is het een uitdaging om iedere dag een lekkere voedzame maaltijd te koken. Wij geven je vijf tips voor het plannen en voorbereiden van je maaltijden.

Tip 1. Maak een planning

Een goede prep begint met een goede planning. Denk na over de week die eraan komt: welke diensten werk je? Wanneer heb je tijd om thuis te koken en wanneer eet je op je werk? Ben je een dag vrij? Dan is dat hét moment om je maaltijden voor te bereiden. Bewaar je maaltijden tot twee dagen in de koelkast. Eet je het pas later? Stop ze dan in de vriezer. Daar blijven ze ongeveer drie maanden goed. 

Woman putting oatmeal in a bowl with spoon. Preparing healthy breakfast at the kitchen. Healthy lifestyle concept

Tip 2. Doe boodschappen voor meerdere dagen

Doe voor meerdere dagen boodschappen. Dat zorgt voor rust. In je hoofd én in je dag. Zo hoef je voor of na je dienst niet meer naar de supermarkt, en nadenken over wat je gaat eten is ook niet meer nodig. Nog een bijkomend voordeel: je kunt ingrediënten combineren. Koop je wortels voor één avondmaaltijd, maar houd je over? Zoek nog een recept waar je ze in verwerkt, zoals een salade voor de lunch of een lekkere carrot cake voor in de koffiepauze.  

Tip 3. Begin klein

Ben je nog niet bekend met meal preppen? Begin dan klein, zoals met je tussendoortjes of één maaltijd per week. Kook bijvoorbeeld op een dag een dubbele portie van wat je die dag gaat eten. De helft eet je meteen op, de andere helft bewaar je voor later. Je tussendoortjes, zoals je rijstwafels, stukjes komkommer of snoeptomaatjes verpak je alvast in het aantal dat je meeneemt naar je werk.

Afl. 10: de food prep-challenge

Joop gaat aan de bak met… food preppen! En wie kan hem daar beter voor uitdagen dan ‘onze’ Nienke van Eet je fit met Nien? Bekijk de video!

Lees meer

Tip 4. Zorg voor genoeg goede bakjes

Als je je eten van tevoren klaarmaakt, wil je dat het zo lang mogelijk vers blijft. Zorg daarom voor bakjes van goede kwaliteit met een goede sluiting. Dan kunnen ze in de magnetron, de vriezer en de vaatwasser, blijft je eten lekker en voorkom je nattigheid in je tas.

Tip 5. Oefenen, oefenen, oefenen

Zodra je het voorbereiden van je snacks of maaltijden in de vingers hebt, merk je dat het je gedurende de week veel tijd scheelt. Je wordt er steeds iets beter in en het gaat sneller. Uiteindelijk levert het je extra vrije tijd op én het helpt je gezondere keuzes te maken. ‘Geen zin om te koken’ is geen excuus meer om naar de snackbar te gaan: er staat altijd een verantwoorde maaltijd in de koelkast of de vriezer. En lukt het toch een keer niet en eindig je wel in de snackbar? Lekker! Want het draait tenslotte allemaal om balans.