tips

5 tips om te wennen aan veranderingen

Het leven zit vol veranderingen. Sommige zijn leuk, andere niet. Toch heb je soms geen andere keuze dan ermee om te leren gaan. Deze vijf tips helpen je (sneller) te wennen aan een nieuwe situatie.

Tip 1. Wennen kost tijd

Net zoals je die nieuwe schoenen moet inlopen (denk: blaren!), heb je ook tijd nodig om te wennen aan een verandering. Als je collega ineens je leidinggevende wordt bijvoorbeeld. Of omdat je vanwege corona voor de zoveelste keer moet werken volgens andere richtlijnen. Accepteren dat wennen tijd kost (ook voor cliënten en patiënten), scheelt je al een hoop zorgen.

Tip 2. Koppel emoties los

Krijg je bijna – of helemaal – buikpijn als je denkt aan de verandering die je te wachten staat? Bijvoorbeeld omdat je (tijdelijk) op een andere locatie moet werken? Vaak heeft dat gevoel meer te maken met het feit dát er iets verandert, dan met de verandering zelf. Vergelijk het met verhuizen: vertrekken uit je oude huis is misschien even moeilijk, maar je nieuwe woning is dat meer dan waard.

Tip 3. Doeslief (voor jezelf)  

Heb je eindelijk je droombaan te pakken, sta je nog niet te springen van geluk. In plaats van te denken: ‘wat is er mis met mij?’, kun je beter even lief voor jezelf zijn. Het is oké als het even duurt voor je blij bent, want wennen aan een nieuwe situatie kost energie. Als je eenmaal gewend bent, komt dat geluk meestal vanzelf.

sportende-vrouw-met-koptelefoon-smartphone.png

Tip 4. Creëer nieuwe gewoontes

Gewoontes maken het leven makkelijk. Als je in een nieuwe situatie terechtkomt, vallen al die routines ineens weg. Het helpt om jezelf meteen bewust nieuwe gewoontes aan te leren. Begin een nieuwe werkweek met een duidelijk doel, overleg minimaal één keer per week al wandelend of schrijf aan het einde van iedere werkdag op waar je tevreden over bent. Na drie weken merk je al verschil.

Tip 5. Doe leuke dingen

Bevalt je nieuwe situatie nog steeds niet zo goed? Zoek dan afleiding in dingen die je leuk vindt. Kijk een zwijmelfilm of ga een rondje hardlopen: zorg dat je een positief gevoel krijgt. Zo zit je meteen beter in je vel!