tips

5 tips om vaker ‘nee’ te zeggen

'Wil jij deze dienst overnemen? Niemand anders kan.' Hoe vaak zeg jij ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen? Vooral als je perfectionistisch bent, het anderen naar hun zin wilt maken en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, ben je sneller geneigd ergens mee in te stemmen. Maar ‘nee’ zeggen kun je leren! Deze vijf tips helpen het je onder de knie te krijgen.

Tip 1. Wacht even met antwoord geven

Het kan zijn dat ‘ja’ zeggen voor jou een reflex is – het is jouw ‘autoresponse’. Door na een vraag eerst tot drie te tellen in je hoofd, voorkom je dat je meteen ‘ja’ zegt en geef je jezelf tijd om na te denken over wat je écht wilt. Daarna kun je een antwoord geven waar je even over hebt nagedacht. Of je geeft jezelf nog wat meer tijd. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je er even over na wilt denken en erop terugkomt.

Tip 2. Je hoeft niet altijd een verklaring te geven

‘Nee’ zeggen is voldoende; je hoeft niet altijd uit te leggen waarom je iets niet wilt of kunt doen. Soms kan het de ander helpen om je beter te begrijpen, maar onthoud dat je geen goedkeuring nodig hebt. Je hebt het recht om ‘nee’ te zeggen. Ook als iemand je om iets vraagt en je op dat moment nog niks in je agenda hebt staan. Tijd voor jezelf is namelijk ook belangrijk.

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen geeft je het gevoel dat je de wereld aankunt. Maar om dat gevoel te krijgen, moet je geloven dat je de moeite waard bent. Sta jij stevig in je schoenen of kun je wel wat zekerder worden over jezelf? Wij geven vijf tips. Lees meer

Lees meer

Tip 3. Je mag van mening veranderen  

Soms kom je er pas achteraf achter dat het toch niet zo handig was om ‘ja’ te zeggen. Dat is vervelend, maar je hebt het recht om van mening te veranderen. Vertel het wel zo snel mogelijk, zodat de ander tijd heeft om een andere oplossing te vinden. Stel het niet uit omdat je het niet fijn vindt om diegene teleur te stellen – het kost jou alleen maar energie als je het voor je uit schuift.

Tip 4. Zég niet alleen ‘nee’, maar straal het ook uit

Zeg ook ‘nee’ met je lichaamstaal. Sta of zit rechtop, kijk de ander aan en probeer niet te wiebelen of ergens aan te frunniken als je het spannend vindt om ‘nee’ te zeggen. Straal uit dat je achter je keuze staat; dan ziet de ander dat ook en zal hij of zij minder snel proberen om je van mening te laten veranderen.

6 tips voor meer balans in jouw leven

We zijn aan het werk, maken tijd voor familie en vrienden, willen goed voor onszelf zorgen door te sporten en gezond te eten. En dan moeten we ook nog tijd vinden om te ontspannen. Maak jij bewuste keuzes in je leven, zodat er ruimte is voor de ontspanning die je nodig hebt?

Lees meer

Tip 5. Bedenk dat je iedere keer als je ‘ja’ zegt, ‘nee’ zegt tegen iets anders

Je kunt niet alles doen. Dus als je ‘ja’ zegt tegen dingen die je niet of minder leuk vindt, zeg je ‘nee’ tegen dingen die je wél graag doet. Weet jij goed waar je energie van krijgt en van welke dingen je niet zo blij wordt? Leg jouw vraag tijdens de pauze van tip #1 dan langs jouw lijstje en bepaal wat voor jou het beste antwoord is op de vraag. En heb je dat lijstje nog niet zo helder… dan is dit het moment om dat te maken!