tips

5 tips voor een blije portemonnee

Word je blij van geld of geeft het je zorgen? Veel mensen vinden geldzaken lastig of saai. Wanneer je volwassen leven begint, komt er op financieel gebied ook veel op je af. Salaris, pensioen, een huis, kinderen… Dit zijn vijf tips voor een betere money mindset.

Tip 1. Verdiep je in centen

Onbekend maakt onbemind. Zo werkt het ook bij geldzaken. Door je erin te verdiepen wordt geld voor jou minder abracadabra. Wat gebeurt er als je een hypotheek afsluit of wat gebeurt er met jouw pensioengeld? Ontdek je wat er allemaal mogelijk is, dan wordt geld misschien zelfs leuk en spannend! Bij ‘Wijzer in geldzaken’ en op de website van het Nibud en vind je àlles over geld.

Tip 2. Check jouw overtuigingen over geld

Veel van de overtuigingen die we hebben over geld als we jong zijn, komen van ouders en familie. Zij hebben ons immers geleerd om met geld om te gaan. Misschien heb je jouw ouders vroeger wel horen ruziën over geld en denk je – bewust of onbewust – dat geld zorgt voor gedoe. Zodra je eenmaal verantwoordelijk bent voor je eigen geldzaken is het goed om je eigen (nieuwe) overtuigingen over geld te vormen.

Tip 3. Praat erover

Hoe vaak praat jij met anderen over geld? Het onderwerp is voor veel mensen nog taboe. En dat is jammer. Want door er over na te denken (tip 2) en te praten, kun je jouw gedachten over geld vergelijken met die van anderen. Waardoor jij weer wordt uitgedaagd om er eens anders naar te kijken.

'Mijn kinderen denken soms dat geld er gewoon altijd is'

Hoe leer je je kinderen dan wat de waarde is van geld? Verzorgende IG Mukadder (33) laat haar dochter Malou (10) en zoon Danley (6) zien dat alleen de zon voor niets opgaat.

Lees meer

Tip 4. Focus op je prioriteiten

Met zoveel dingen om geld aan uit te geven, kan het lastig zijn om te bepalen wat het voor jou écht waard is om voor te sparen. Daar kun je de methode van Warren Buffett, een van de grootste beleggers ter wereld, voor gebruiken.

Maak een lijstje van 25 dingen waar jij graag in wilt investeren. Een nieuwe fotocamera, hardloopschoenen, uit eten voor je trouwdag of een cursus die je graag wilt volgen. Vervolgens zet je ze op volgorde, van belangrijk naar minder belangrijk, en markeer je investering één tot en met vijf. De komende tijd ligt jouw focus op die vijf dingen. In de rest ga je nu (nog) niet investeren. Pas wanneer je een van de bovenste prioriteiten hebt afgevinkt, komt er een plek vrij in jouw top vijf.

Tip 5. Wees dankbaar dat je het uit kunt geven

Voel jij weerstand als je geld uitgeeft? Alsof je het verliest? Je hebt er zoveel diensten voor gedraaid en je kunt dat geld immers maar één keer uitgeven… Zie het uitgeven van geld liever niet als verlies, maar als investering. Een investering in een fijn leven voor jezelf. Of je er nu de huur of je hypotheek van betaalt – waardoor je nog steeds een dak boven je hoofd hebt – of dat je uitgebreid boodschappen kunt doen om op een vrije dag lekker te koken.