tips

5 tips voor meer geduld

Een pakketje dat je vandaag bestelt, wordt morgen thuisbezorgd. Instagram laat binnen twee seconden de nieuwste foto’s zien. Wachten is niet meer van deze tijd. Hoe sneller de dingen gaan, hoe minder geduld we hebben als iets een keer niet zo snel gaat. Terwijl geduldig zijn ons zoveel op kan leveren. Het zorgt ervoor dat we doordachte beslissingen nemen en minder snel gefrustreerd raken. Maar goed nieuws: ongeduld is een gewoonte, geen eigenschap. Je kunt er aan werken! Wij geven je vijf tips voor meer geduld.  

Tip 1. Oefen met dingen langzaam doen

We zijn gewend (of verwend) aan het idee dat dingen snel en efficiënt gebeuren. Als dat niet lukt, raken we gefrustreerd of geïrriteerd. Maar niet alles gaat altijd snel of effectief. Of op jouw manier. Oefen daarom met dingen langzaam doen. Maak een wandeling met je kleine neefje en houd zijn tempo aan. Of zet je wekker tien minuten eerder en blijf, zonder iets te doen, in bed liggen tot het tijd is om op te staan.

De vele voordelen van wandelen

Wandelen doet fysiek én mentaal wonderen, wandelcoach Wulan Dumatubun vertelt hoe je met kleine stapjes al de voordelen van wandelen kunt ervaren.

Lees meer

Tip 2. Omdenken

Heb je een afspraak met een collega, maar laat ze tien minuten van tevoren weten dat ze een kwartiertje later is? Dan kun je denken: ‘Pfff, lekker dan. Ze verdoet mijn tijd!’. Wat je ook kunt doen, is nog een klein klusje afmaken. Of een kop koffie pakken. Lekker, even een – onverwacht – momentje voor jezelf!

Tip 3. Doe één ding tegelijk en met aandacht  

Als je ongeduldig bent, heb je vaak de neiging dingen voor je uit te schuiven, omdat je niet het geduld hebt om ze af te maken. En dan komt er ook nog zoveel op ons af – soms zelfs tegelijk. Maar helaas, multitasken kunnen we niet. Over twee dingen tegelijk nadenken lukt gewoon niet. Doe dus liever één ding tegelijk. Doe dat ene ding goed en maak het af. Met al het geduld dat daarvoor nodig is. En start daarna pas met het volgende.

Luisteren naar je lichaam; hoe doe je dat?

Als je ziek bent, hoor je vaak dat je ‘naar je lichaam moet luisteren’. Maar waarom doen we dat alleen als we ziek zijn en niet al daarvoor? Klachten als hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaak een teken van je lichaam dat je even rust moet nemen. Lees 5 tips.

Lees meer

Tip 4. Leef meer in het nu

Geniet van het hier en nu. Houd je niet alleen maar bezig met de toekomst en de dingen die nog gaan komen. Leef meer in het moment, in plaats van er doorheen te haasten. Want ook wat je nu doet, kan invloed hebben op wat er later gebeurt. Dus daar kun je maar beter – zie ook de vorige tip – je volle aandacht bij gebruiken.

Joyful woman taking care of elderly mother. Young woman hugging senior lady and showing something out of window. Positive emotions concept

Tip 5. Leer tot tien tellen

Tot tien tellen kun je wel, dat weten we best. Maar kun je het ook langzaam? Concentreer je op je ademhaling, zodat je de neiging om te gaan snauwen – of wat je uit frustratie ook wilde doen – onderdrukt. Is dat waar je ongeduldig over bent daarna echt nog je irritatie waard?    

Geduld wordt beloond

Het Marshmellow-experiment

Volgens onderzoekers aan de Rijksuniversiteit van Groningen ben je geduldig als je kunt uitstellen waar je nú behoefte aan hebt, en een keuze maakt waar je pas in de toekomst voor wordt beloond. Bijvoorbeeld een zak chips niet meteen leegeten (want: zin in chips), maar een deel bewaren voor de volgende keer (want: dan heb je er vaker plezier van).

Of – iets minder gezond, maar wel een leuke test om het geduld op de proef te stellen – het Marshmellow-experiment. Bij dit experiment geeft een vrouw een paar kinderen een spekje. De kinderen mogen het spekje opeten, of laten liggen totdat de vrouw terug is. Laten ze het spekje met rust? Dan krijgen ze er nog eentje. Kunnen ze hun geduld bewaren voor een grotere beloning?