tips

6 tips om te herstellen van een drukke werkdag

Het grootste deel van de dag sta je ‘aan’. Met de huidige werkdruk en het personeelstekort al helemaal. Door je stressniveau te verlagen, laad je jezelf weer op. Merel Bevaart van Merels Coaching geeft je 6 tips om te herstellen van een drukke werkdag.

Tip 1. Accepteer dat je geen controle hebt

Het klinkt misschien gek, maar onzekerheid is de enige zekerheid in ons leven. Ook al willen we maar al te graag alles kunnen beïnvloeden (en denken we ook dat we dat kunnen). Als je in die gedachte blijft hangen, zal je altijd het gevoel hebben dat je niet genoeg doet. En daarmee houd je je stresssysteem actief. Als je durft te accepteren dat iets – in dit geval het coronavirus – doet wat het doet, kun je je daaraan overgeven. Want natuurlijk doe je wat in je macht ligt, maar dit is wat het is. Pas als je daarbij stilstaat, geef je jezelf ruimte om te kunnen ontspannen. Niemand die in de zorg werkt, denkt op dit moment: vandaag kan ik wel een stapje minder doen. Iedereen werkt keihard en ook jij doet wat je kunt.

Tip 2. Beperk je nieuwsinname

Nieuws is in de meeste gevallen gefocust op slecht nieuws: negativiteit. Het is een aanslag op je stresssysteem. Probeer daarom slechts één keer per dag, hooguit een half uur, het nieuws te kijken en door je nieuwsfeed te scrollen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je van hetzelfde zult zien. Bovendien voedt het gevoelens van angst, onzekerheid en stress. En juist van dat laatste willen we zo min mogelijk.

Tip 3. Blijf verbonden met andere mensen

Mensen zijn sociale wezens. Nu we allemaal aan huis gekluisterd zijn, blijkt meer dan ooit dat we elkaar nodig hebben. Praat daarom over wat je bezighoudt en hoe je je voelt. Met je partner als je thuis bent, of met vrienden en familie via telefoon of videobellen. Je bent altijd bezig met het helpen van anderen, maar soms heb je zelf ook hulp nodig, ook al wil je graag sterk zijn.

Tip 4. Plan piekermomenten in

Pieker je veel? Geef jezelf dan iedere dag een kwartier waarin je deze piekergedachten toestaat. Sta jezelf op dat moment toe je zorgen te maken. Door jezelf een beperking op te leggen en er alleen op dat moment bij stil te staan, kun je het op andere momenten veel makkelijker loslaten. Desnoods schrijf je ze dan op voor je volgende piekerkwartier. En vergeet niet dat je niet bij iedere gedachte stil hoeft te staan. Vergelijk het met een wandeling door de buurt. Onderweg stop je ook niet bij iedere voorbijganger om een praatje te maken. Zo hoef je ook niet mee te gaan in iedere gedachte.

Tip 5. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Mensen zijn geneigd zich te focussen op het negatieve. Maar negatieve energie zuigt je leeg. Bovendien zijn er zelfs in deze beangstigende periode veel dingen om dankbaar voor te zijn en blij van te worden. De zon die volop schijnt, het mooie boek dat je aan het lezen bent, fijne muziek, de ochtendwandeling die je nog kunt maken. Door op te schrijven waar je plezier in hebt, wat goed gaat en jezelf schaamteloos een schouderklopje te geven, zet je je stresssysteem uit. Van de positieve energie die ontstaat, laad je op. En dat werkt bij iedereen zo, dus geef gerust ook anderen eens een complimentje!

Tip 6. Behoud (of creëer) een routine

'Standje normaal' is een belangrijke relaxfactor. Behoud dus zoveel mogelijk je gewone ritme. Heb je kinderen? Betrek dan ook hen hierin. Vraag wat zij belangrijk en fijn vinden en maak samen een gezinsplan. Routine zorgt voor verbinding en veiligheid, het gevoel dat je het samen doet. En zorg dat je genoeg slaap krijgt. Slaap is hét herstelmechanisme voor je hele systeem: je plukt er zowel mentaal, emotioneel als fysiek de vruchten van.