Een belangrijk ingrediënt in deze muffins is wortel. Deze gezonde groente zit vol bètacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine voedt de huid (van binnenuit), is goed voor het gezichtsvermogen en ondersteunt het immuunsysteem. Niet alleen een feestelijke, maar dus ook een verantwoorde traktatie. Win-win!
eet je fit met nien
Feestelijke snack #1 Carrotcake-muffins met appel en rozijnen
Wortel in je muffin? Ja, want in combinatie met zoete appel, rozijnen en een vleugje kaneel is dit een geweldige wintertraktatie. En de ‘kers op de cake’? Dat is in dit geval de ‘roomkaastopping op je muffin’. Om je vingers bij af te likken, zo lekker.
Boodschappenlijstje
Dit heb je nodig voor 12 tot 18 muffins
- 50 gram rozijnen
- 6 eieren
- 225 gram kwark
- 45 gram (kokosbloesem)suiker
- 2 eetlepels agavesiroop (of honing of andere suikervervanger)
- 240 gram havermeel
- 75 gram amandelmeel
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels speculaaskruiden of pumpkin spice kruiden
- 20 gram bakpoeder
- snufje zout
- 200 gram geraspte wortel
- 1 kleine appel à 100 gram
Topping
- 150 gram roomkaas
- 2 theelepels kokosbloesemsuiker of poedersuiker
- 1 theelepel appelsap (sap van de geraspte appel/wortel)
- snufje kaneel
Verder
- cupcake-vormpjes of siliconen bakvorm(pjes)
- mixer
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Week de rozijnen 10 minuten in water.
- Doe de eieren in een kom en klop met een mixer +/- 5 minuten op de hoogste stand.
- Voeg kwark, (kokosbloesem)suiker en agavesiroop toe aan de eieren en meng door elkaar.
- Meng in een andere kom havermeel, amandelmeel, kaneel, speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout.
- Giet de droge ingrediënten bij het eiermengsel, en meng dit met een mixer tot een egaal beslag.
- Rasp de wortel en appel. (Bewaar het sap dat ervan af komt. Bewaar ook een klein beetje wortelrasp voor decoratie later.) Schep dit samen met de geweekte rozijnen door het beslag.
- Gebruik een ijsschep of lepel om het beslag over de vormpjes te verdelen. Maak 12 grote of 18 kleinere muffins.
- Bak de muffins 40 minuten op 175 °C totdat ze goudbruin van kleur zijn.
Topping
- Meng roomkaas, suiker en appelsap. Zet weg in de koelkast.
- Laat de muffins eerst volledig afkoelen. Verdeel dan de topping erover.
- Strooi ten slotte over elke muffin wat kaneel en wortelrasp.
Tip: deze muffins zijn de volgende dag nóg lekkerder. Echt waar! Bewaar ze – zonder topping – een nachtje in een afgesloten bak of trommel. Breng de topping aan vlak voor serveren.
Ontdek meer feestdagen-snacks
Echte blijmakers, waarmee jij op het werk je collega’s en cliënten verrast. Handig: je kunt ze een dag van tevoren maken.
Lees meerOver Nienke
Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke te maken met onregelmatige diensten. Maar ze wil wel graag gezond blijven eten. Dat vraagt om iets meer voorbereiding, en natuurlijk gezonde recepten. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert Nienke haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op online platform Goed bezig haar favoriete recepten. Met dit keer: 3x een gezonde feestdagen-snack.
Heb je een recept van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!