eet je fit met nien

Feestelijke snack #3 Gevulde bladerdeegstengels-met-een-twist

Trakteren in twee smaken, zodat er wat te kiezen valt? Met bladerdeeg als basis heb je dat zo voor elkaar. Waar loop jij zelf warm voor?

De kaasstengel is een Echte Klassieker in de wereld van snacks. Het leuke is: zo’n feestelijk gedraaide stengel maak je letterlijk in een handomdraai zelf. En je kunt er je eigen twist aan geven. Met vlees. Of met vis. Kaas is uiteraard wel een voorwaarde!

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 8 grote bladerdeegstengels (of 16 wanneer je ze halveert)

- 8 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 1 ei
- 1 theelepel dille
- snufje zout en peper
- 30 gram rauwe ham
- 150 gram geraspte kaas
- 50 gram tonijn uit blik (met water)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten oventijd

1. Haal de bladerdeegplakjes los van elkaar en laat ze ontdooien.
2. Bekleed de bakplaten met bakpapier.
3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
4. Klop het ei los met de dille, het zout en de peper.
5. Leg 2 plakjes bladerdeeg boven elkaar en laat ze 1 à 2 centimeter overlappen. Druk de rand waar het bladerdeeg elkaar overlapt goed aan, zodat het één langer stuk wordt. Herhaal dit met de overige plakken, zodat je 4 grote stukken bladerdeeg krijgt.
6. Verdeel over 1 van de 4 stukken bladerdeeg de rauwe ham. Strooi er wat kaas overheen. Dek dit af met een ander stuk bladerdeeg, zodat het op elkaar ligt.
7. Snijd het bladerdeeg daarna in de lengte in 4 stukken, zodat je 4 stroken krijgt. Druk deze stroken wat aan.
8. Pak de stroken een voor een op, houd de bovenkant vast en draai de onderkant een paar keer rond, zodat de stengel gedraaid is.
9. Leg de 4 gedraaide stengels op een beklede bakplaat.
10. Herhaal dit met het resterende bladerdeeg, maar doe er nu tonijn tussen.
11. Bestrijk de 8 bladerdeegstengels met het losgeklopte ei. Strooi er nog wat geraspte kaas overheen.
12. Bak de bladerdeegstengels in 15 tot 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
13. Optie: verlaag aan het eind van de baktijd de oventemperatuur naar 150 °C en bak de stengels nog 5-10 minuten langer. Zo worden ze extra krokant, maar niet te donker.
14. Laat de bladerdeegstengels afkoelen op een rooster. Bewaar ze luchtdicht verpakt. 

Ontdek meer feestdagen-snacks

Echte blijmakers, waarmee jij op het werk je collega’s en cliënten verrast. Handig: je kunt ze een dag van tevoren maken.

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke te maken met onregelmatige diensten. Maar ze wil wel graag gezond blijven eten. Dat vraagt om iets meer voorbereiding, en natuurlijk gezonde recepten. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert Nienke haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op online platform Goed bezig haar favoriete recepten. Met dit keer: 3x een gezonde feestdagen-snack.

Heb je een recept van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!