eet je fit met nien

Feestelijke snack #2 Winterse chocolade-pecan-pompoensnack (zonder oven!)

Chocoholics en pompoen-lovers opgelet: dit recept is speciaal voor jullie. En voor iedereen die een echte wintertraktatie kan waarderen. Niet alles zelf opeten (al is dat verleidelijk): verras je collega’s en cliënten bij de thee of koffie met dit ultieme ‘comfort-food’.

Lekker én gezond, dat klinkt als een supertraktatie. En dat is het ook. Chocolade, dadels en honing zorgen voor een zoete smaak. Terwijl pompoen, rijk aan vitamines en mineralen, je helpt fit te blijven. Bovendien zijn de vezels in deze snack vriendelijk voor je spijsvertering. En ze zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel houdt.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 15 porties

- 100 gram pompoen (of pompoenblokjes uit de supermarkt)
- 130 gram medjoul dadels
- 160 gram pecannoten (+ wat extra, of amandelmeel of havermout)
- 1,5 theelepel pumpkin spice kruiden (of koek- en speculaaskruiden of kaneel)
- snufje zout
- 55 à 60 gram kokosolie
- 40 gram cacaopoeder
- 1 à 2 eetlepels honing (of een andere suikervervanger, zoals ahornsiroop of maple siroop)

Topping

- 12 à 15 pecannoten

Verder

- ovenschaal (of brownieschaal) van +/- 20 x 15 centimeter
- bakpapier
- keukenmachine

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 2 uur opstijven in de koelkast

1. Maak de pompoen schoon. Snijd deze in blokjes van 2 x 2 cm en kook deze 12-15 minuten totdat ze gaar zijn. (Tip: Test of de pompoen gaar is door er met een vork in te prikken. Als dat gemakkelijk gaat, is de pompoen klaar.) Gebruik je een zak pompoenstukjes uit de supermarkt? Prik dan wat gaatjes in de zak en verwarm deze 5 minuten in de magnetron op 600 watt.
2. Pureer de pompoen fijn. Gebruik 100 gram pompoenpuree voor dit recept. De overige pompoenpuree kun je bijvoorbeeld invriezen.
3. Bekleed de ovenschaal met bakpapier.
4. Ontpit de dadels en doe deze samen met de pecannoten, pumpkin spice kruiden, het zout en de pompoenpuree in een keukenmachine. Mix tot een grove massa. (Is het mengsel erg nat? Voeg dan extra wat gehakte pecannoten toe. Of gebruik amandelmeel of havermout om het mengsel wat steviger te maken.)
5. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de met bakpapier beklede ovenschaal.
6. Doe de kokosolie in een warmtebestendig schaaltje en verwarm dit 20 à 30 seconden in de magnetron op 600 watt.
7. Voeg hieraan de cacao toe, en honing naar smaak. Meng dit tot een chocoladesaus.
8. Verdeel de chocoladesaus egaal over het pecan-pompoenmengsel.
9. Leg als garnering de pecannoten op de chocoladesaus en druk lichtjes aan.
10. Zet de ovenschaal 2 uur in de koelkast zodat het chocolade-pecan-pompoenmengsel kan opstijven.
11. Haal de schaal uit de koelkast, en snijd de chocolade-pecan-pompoensnack in gelijke stukken. Lekker voor bij de thee of koffie. Ook lekker om wat te verkruimelen over je kwark.

Tip: heb je geen cacaopoeder in huis maar wel (pure) chocolade? Smelt dan de chocolade samen met wat kokosolie en giet dit als topping over het pecan-pompoenmengsel.

Ontdek meer feestdagen-snacks

Echte blijmakers, waarmee jij op het werk je collega’s en cliënten verrast. Handig: je kunt ze een dag van tevoren maken.

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke te maken met onregelmatige diensten. Maar ze wil wel graag gezond blijven eten. Dat vraagt om iets meer voorbereiding, en natuurlijk gezonde recepten. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert Nienke haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op online platform Goed bezig haar favoriete recepten. Met dit keer: 3x een gezonde feestdagen-snack.

Heb je een recept van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!