eet je fit met nien

Gezond herfstrecept #1 Flammkuchen met witlof en brie

Witlof, (room)kaas en walnoten komen samen in deze verrassende flammkuchen-plaattaart. En wist je dat witlof je immuunsysteem een boost geeft? Perfect dus voor een herfstige avond.

Deze flammkuchen is knapperig, romig én zit boordevol vitamines. Witlof bevat vitamine A, B, C, foliumzuur, kalium, fosfor, magnesium en calcium. Het kalium werkt vochtafdrijvend en dat heeft een positieve werking op je bloeddruk. Een goede reden om jezelf te trakteren op deze flammkuchen. Tip: combineer de flammkuchen met een kop warme soep.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 6 porties (hoofdmaaltijd voor 2 tot 3 personen)

  • 1 rol flammkuchendeeg (of 1 rol bladerdeeg en bakpapier als alternatief)
  • 75 gr kruidenroomkaas
  • 2 kleine stronken witlof of 1 grote stronk
  • 100 gr brie
  • 1 rode ui
  • 40 gr walnoten
  • Bieslook en tijm, naar smaak
  • Peper en zout, naar smaak
  • Optioneel: honing of agavesiroop

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten oventijd

  1. Verwarm je oven voor op 215 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  2. Indien je kant-en-klaar flammkuchendeeg of bladerdeeg gebruikt, haal het deeg uit de verpakking en rol het met het bakpapier uit op een bakplaat. Smeer de bodem gelijkmatig in met de kruidenroomkaas.
  3. Snijd de witlof doormidden, verwijder de bittere kern en snijd de witlof in lange repen.
  4. Verdeel de gesneden witlof gelijkmatig over de kruidenroomkaas.
  5. Snijd de brie in plakjes en verdeel deze over de witlof.
  6. Snijd de ui in dunne ringen, hak de walnoten grof en snipper de bieslook fijn. Verdeel deze ingrediënten over de witlof en brie.
  7. Garneer met takjes tijm, voeg naar smaak peper en zout toe.
  8. Je kunt eventueel al wat honing of agavesiroop over de flammkuchen plaattaart schenken voordat je deze bakt, of later naar wens toevoegen bij het serveren.
  9. Plaats de flammkuchen in de oven en bak gedurende ongeveer 20 minuten, totdat de bodem goudbruin is.
  10. Haal de flammkuchen uit de oven en snijd deze in 6 gelijke stukken. Serveer warm en geniet ervan!

Ontdek meer gezonde herfstgerechten

In de herfst worden de dagen korter, kouder en natter – en dat vraagt om comfortfood. Bij comfortfood denk je al snel aan vet en ongezond eten, maar wist je dat er genoeg gezonde alternatieven zijn?

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten, maar ze wil natuurlijk wel gezond blijven eten. Dat vergt een goede voorbereiding en gezonde recepten. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 3x een gezonde herfstmaaltijd.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!