eet je fit met nien

Gezond herfstrecept #2 Rodekoolstamppot met zoete aardappel

De herfst vraagt om stamppot. Deze variant met rode kool, zoete aardappel en runderworstjes is een kleurrijk feestje op je bord.

Rode kool speelt de hoofdrol in deze stamppot. Deze groente bevat weinig calorieën, veel vezels en zit boordevol vitamine A, C, K en B6. Heerlijk in combinatie met de zoete aardappelen en zoute worstjes en spek. Heb je de volgende dag nog wat over? Met een beetje kaas erover schuif je het de volgende dag in de oven voor een smaakvolle ovenschotel. Comfortfood tot de max!

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 2 porties

  • 2 zoete aardappelen
  • ½ ui
  • 200 gram gesneden rode kool
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 laurierblaadje
  • Takjes tijm
  • Peper en zout, naar smaak
  • ½ appel
  • 100 gram (vega)spekblokjes
  • 3 runderworstjes
  • Takjes peterselie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes.
  2. Snijd ook de ui in blokjes.
  3. Stoof de rode kool samen met de ui, rode wijnazijn, laurierblad, takjes tijm, en naar smaak peper en zout, tot ze gaar zijn.
  4. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Voeg ze de laatste 10 minuten toe aan de rode kool.
  5. Kook of stoom de zoete aardappels met een snufje zout in 10 tot 15 minuten gaar. Stamp de zoete aardappel tot een smeuïge puree.
  6. Bak de spekblokjes in een koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  7. Snijd de runderworstjes in plakjes en bak deze gaar in dezelfde pan als de spekblokjes.
  8. Meng de gestoofde rode kool en de gebakken spekblokjes door de zoete aardappelpuree.
  9. Verdeel de plakjes worst over het gerecht en garneer met fijngehakte peterselie.
  10. Het is tijd om te genieten van deze heerlijke rodekoolstamppot met zoete aardappel!

 

Ontdek meer gezonde herfstgerechten

In de herfst worden de dagen korter, kouder en natter – en dat vraagt om comfortfood. Bij comfortfood denk je al snel aan vet en ongezond eten, maar wist je dat er genoeg gezonde alternatieven zijn?

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten, maar ze wil natuurlijk wel gezond blijven eten. Dat vergt een goede voorbereiding en gezonde recepten. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 3x een gezonde herfstmaaltijd.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!