tips

Inclusiviteit op de werkvloer? Zo help jij mee

Hoe zorg je ervoor dat collega’s en patiënten van alle achtergronden en kenmerken zich welkom, gezien en gehoord voelen? Vijf tips voor een inclusieve werkomgeving. Zo draag jij je steentje bij.

Wat is een inclusieve werkomgeving?

Inclusiviteit houdt in dat alle medewerkers en patiënten zich gewaardeerd, gerespecteerd en betrokken voelen. Ongeacht hun leeftijd, functie, geslacht of herkomst. 

Tip 1. Begin bij jezelf

Stop jij mensen snel in een hokje en/of heb je stiekem toch wat vooroordelen? Begin eens bij jezelf, tipt antidiscriminatieplatform RADAR. Stel jezelf de vragen: wie ben ik, waar kom ik vandaan, wat is mijn cultuur en wat vind ik belangrijk in het leven? Met de antwoorden krijg je vanzelf meer begrip voor mensen die anders dan jij in het leven staan.

Hoe ga je om met patiënten of cliënten die jou discrimineren?

Als een patiënt of cliënt nare opmerkingen maakt over je huidskleur of je hoofddoek, wat doe je dan? Onderzoeker en adviseur Diversiteit & Inclusie Hanan Nhass geeft een paar praktische tips.

Lees meer

Tip 2. Omarm de verschillen

Omarm elkaars verschillen. Dat is niet alleen een mooie gedachte, je hebt er op de werkvloer ook echt iets aan. Teams met mensen van verschillende achtergronden zijn creatiever dan minder gemixte teams, blijkt uit onderzoek gehouden door McKinsey in 15 landen bij meer dan 1000 bedrijven. Logisch ook, met al die verschillende levenservaringen en culturen krijg je samen een bredere kijk op dingen. Mooi toch?

Tip 3. Toon interesse

Ieder mens is anders. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich even welkom, gezien en gehoord voelt? Volgens het kennisplatform Zorg voor beter helpt een persoonsgerichte aanpak. Dat betekent interesse tonen in collega’s en patiënten. Vragen stellen dus, zodat je ze beter leert kennen. Hoe ziet hun leven eruit? Wat vinden ze leuk, wat doen ze in hun vrije tijd? 

Tip 4. Gebruik inclusieve taal

Probeer bij het tonen van je interesse inclusieve taal te gebruiken. Niet iedereen vindt het namelijk makkelijk om te vertellen dat ze homo, lesbisch, bi, transgender of intersekse zijn. Je moet je veilig genoeg voelen om dit te delen. Doe geen aannames over persoonlijke relaties van collega’s of patiënten. Een vrouw heeft niet vanzelfsprekend een man of vriend, mannen hebben niet automatisch een echtgenote of vriendin. Gebruik bijvoorbeeld liever de term partner. De Radboud Universiteit heeft een handige gids met tips voor inclusief taalgebruik.

Tip 5. Blijf er niet mee zitten

Heb je het idee dat jij of iemand anders op het werk wordt gediscrimineerd? Meld dit bij de vertrouwenspersoon van je werkgever. Als je daarmee niet verder komt, kun je het melden bij een antidiscriminatiebureau. De medewerkers zoeken dan samen met jou naar een oplossing.