tips

Zo zorg je voor meer rust in je hoofd

Heb je soms het gevoel dat je hoofd nooit uitstaat? Lig je in bed weleens te piekeren over je dag? Met deze tips krijg je meer grip op je gedachten en wordt het rustiger in je hoofd.

 

Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown e.a blijkt dat we zo’n 40.000 gedachten per dag hebben. Dat is niet zo erg wanneer het neutrale gedachten zijn. Maar wanneer je niet loskomt van wat je denkt, en het voornamelijk negatief is, noemen we dat piekeren. Daar kun je flink last van hebben, het kan leiden tot slaapproblemen en stress. Gelukkig is er ook een hoop aan te doen.

Gynaecologe Ginny geeft tips

Vermoeidheid, prikkelbaarheid of een opgeblazen buik? Vaak een gevolg van hormonen uit balans.

Lees meer

Van een afstandje naar jezelf kijken

Loskomen van te veel denken en piekeren begint met de bewustwording dát je aan het piekeren bent. Je kunt jezelf aanleren om van een afstandje naar jezelf te kijken. Je bént niet je gedachten, je hébt ze. En je gedachten zijn geen feiten, want vaak zijn ze helemaal niet waar. Als je vastzit in je hoofd, helpt het om dat op te merken, en tegen jezelf te zeggen: ‘Hé, ik ben weer veel aan het nadenken.’ Als je dan een aantal keer diep in- en uitademt, zal er wat ruimte ontstaan tussen jou en je gedachten. Stel jezelf dan de vraag: ‘Is wat ik denk waar? Weet ik 100% zeker dat het waar is, of kan het ook anders zijn?’ Dat kan enorm relativeren.

Rust door te mediteren

Een ruimte creëren tussen jou en je gedachten kan enorm helpen tegen piekeren. Om hiervan een nieuwe gewoonte te maken kun je mindfulness meditaties beluisteren. Zo oefen je elke dag om van een afstandje naar je gedachten te kijken en je er minder door te laten meeslepen. Via de apps Headspace of Insight timer vind je veel verschillende meditaties. Zoek in die laatste bijvoorbeeld op ‘mindfulness’ of ‘rust in je hoofd’. 

Hoe voelt het in je lichaam? 

Door op een actieve manier aandacht te geven aan de sensaties in je lichaam kun je ook uit je hoofd komen. Wanneer we veel piekeren, zijn we soms een hoofd op pootjes, en vergeten we bijna dat we ook een lijf hebben. Als je aan het piekeren bent, en je bent je daar bewust van, probeer dan eens te voelen welke sensaties er in je lijf zijn. Misschien voel je spanning in je buik, of wat druk op je borst. Als je daarop focust en naar die spanning toe ademt, zullen je gedachten afnemen. Je aandacht kan immers maar op één plek tegelijk zijn – bij je dolende gedachten óf bij je lichaam.