Dit is ‘genoeg’ volgens Liesbeth en de Richtlijn goede voeding van de Gezondheidsraad
Volkoren granen: 90 gram per dag. Als je bij iedere maaltijd granen eet, bijvoorbeeld havermout in de ochtend, een volkoren boterham (al 35 gram volkoren granen) bij de lunch en ’s avonds quinoa, volkoren pasta of zilvervliesrijst kom je daar makkelijk aan. Tip: van alle granen is een volkoren variant te vinden.
Noten: 15 gram ongezouten noten per dag. Dat is een handjevol. 100% pindakaas telt ook!
Thee: drie koppen per dag. Groene en zwarte thee (geen kruidenthee) verlaagt het risico op beroertes.
Groenten: minimaal 350 gram per dag. De ene groente is niet gezonder dan de andere, want ze bevatten allemaal verschillende vitaminen en mineralen. Dus varieer!
Fruit: twee stuks per dag. In fruit zit suiker, maar het eten van fruit verlaagt het risico op sommige chronische ziekten. Fruit is dus gezond, ondanks het feit dat er suiker in zit.
Peulvruchten: meerdere keren per week. Weetje: volgens het RIVM eten we in Nederland maar 5 gram peulvruchten per dag. Gooi dus wat vaker bonen, kikkererwten en linzen in je winkelmandje!