tips

Ontspannen de zomer door. Leer, geniet en ontdek met deze tips

Zomer. Een heerlijke tijd om te reizen, relaxen en bij te tanken. Maar ook een uitdagende tijd waarin de bezetting door vakanties krap is. Met deze tips komen jij en je collega’s de zomer ontspannen door. Van meeslepende psychologische thrillers, inspirerende podcast tot meditatie. Laat de zomerse ontspanning beginnen en leer, geniet en ontdek met deze verfrissende tips!

Lees: De stille patiënt 

In de psychologische thriller De stille patiënt volg je het verhaal van therapeut Theo Faber en de ontoerekeningsvatbare patiënt Alicia Berenson. Alicia belandt na de moord op haar man in een psychiatrische kliniek en zegt geen woord. Welk mysterie schuilt hierachter? Deze spannende thriller van schrijver Alex Michaelides laat lezers niet los en zet aan het denken.

Kijk: Dag en Nacht

Een eerbetoon aan medewerkers in de ziekenhuizen; dat is Dag en Nacht. In de medische dramaserie geeft Ella leiding aan een team van verloskundigen, dat onder hoge werkdruk moet zien te functioneren. Kim van Kooten en Benja Bruijning vertolken de hoofdrollen en alle afleveringen zijn terug te zien op NPO Plus. Goed nieuws; het tweede seizoen van deze succesvolle serie is in de maak.

Jong stel op rode bank

Luister: Vitale functies

Een patiënt in coma die vecht voor bewustzijn. De kwetsbaarheid van een psychiater. Een borstkankerchirurg met de diagnose borstkanker – In de PFZW-podcastserie Vitale functies delen medewerkers ingrijpende werkervaringen uit de zorg en welzijn. En vertellen ze hoe zij zelf en als team omgaan met heftige situaties. Beluister alle afleveringen via Spotify.

Mindset: JOMO

JOMO is het nieuwe FOMO. Waren we eerst bang om ook maar iets te missen (Fear of Missing Out)? Nu gaan we voor het tegenovergestelde. Joy of Missing Out gaat om leven in het hier en nu. Zonder je druk te maken over wat anderen allemaal doen. Hoe je dat doet?

  • Minder social(e) media
  • Meer mindfulness (rust, focus, concentratie) 
  • Vaker nee zeggen

'Ik mag nooit harder huilen dan de familie'

Verpleegkundig specialist Esther de Vet (37) werkt bij hospice Marianahof. Hoe levert zij de beste zorg aan mensen die binnenkort overlijden?

Lees meer

Eet: Soulfood

Je bent wat je eet! Wetenschappers leggen niet voor niets verbanden tussen je spijsvertering en je gezondheid. Eet minder en ga voor meer plantaardig. Vermijd veel zout en ongezonde vetten. En verken andere keukens. Het Italiaanse Sardinië, het Griekse eiland Ikaria maar ook het Japanse Okinawa, het Californische Loma Linda en Nicoya in Costa Rica, staan bekend als blauwe zones. Gebieden waar mensen lang leven, veelal het resultaat van gezond en gevarieerd eten. Je hebt hier verschillende kookboeken over, zoals The Blue Zones Kitchen van Dan Buettner.

Noteer: je belevenissen 

Koop een vrolijk notitieboek of gebruik een dagboekapp op je telefoon. Je kunt hiermee dagelijks bijhouden wat je meemaakt, doet en luistert. Maar ook waar je dankbaar voor bent. En dat maakt je bewuster van de fijne alledaagse dingen en beter bestand tegen somberheid, stelt hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering Ernst Bohlmeijer.

Vrouw in hangmat met koptelefoon

Doe: een meditatieoefening 

Mediteren brengt je terug naar de basis. Gun jezelf de rust om op te laden en start met een paar minuutjes per dag. 

  1. Kies een rustige plek
  2. Zet een timer of wekker
  3. Doe je ogen dicht of kijk rustig naar één punt. 
  4. Volg je adem
  5. Ben je snel afgeleid? Tel rustig elke uitademing.

Ontdek: Biophilia 

Eén van gezondheidstrends van 2023? Biophilia. Het betekent letterlijk 'liefde voor het leven'. En dat is niet anders dan bewust van de natuur genieten. Wandelen in bossen, bergen of duinen. Zwemmen, klimmen, hardlopen? Prikkel je natuurlijke zintuigen. Ook het aanbrengen van prints en kleuren in je interieur of meer groen in het huis of kantoor brengt de nodige rust.

Leer: iets nieuws   

Beter slapen, gezonder leven, meer ontspannen. In de vakantie maken we vaak plannen om zaken anders aan te pakken. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Ga naar ggz-nhn.nl (en zoek op online zelfhulp). Ook mijnihelp.nl biedt gratis online trainingen.

Speel: Beachbingo

Gratis vermaak voor op de camping, thuis of onderweg? Autobingo, memory, het piraten bordspel; via Juf Maike download je een gratis kindervakantieboek. Ook IVN Natuureducatie biedt tal van zomerse activiteiten en heeft een gratis MiniModder Vakantieboek klaarstaan. En wat dacht je van een potje beachbingo op het strand? Print hier je gratis bingokaarten.