tips

Zo kom je je dag door zonder koffie

Hoe kom jij je werkdag door? Het antwoord is maar al te vaak: koffie! Veel koffie drinken houdt je weliswaar wakker, maar of het gezond is? Met deze tips hoef je geen koffie te drinken om een energieboost te krijgen tijdens je werkdag (of nachtdienst):

Tip 1. Haal een frisse neus

Merk je dat je een dipje hebt? Laat je niet meteen verleiden door een bakje pleur. Neem als het even kan een korte pauze en ga naar buiten. Adem diep in en uit. Zo neem je meer zuurstof op en bezorg je je brein een opkikker. Voor je het weet is je hoofd leeg en kan je er weer tegenaan.

Tip 2. Blijf gehydrateerd

Drink meteen na het opstaan 1 groot glas water. Je lichaam heeft het nodig om het vochtniveau na de nacht weer op peil te krijgen. Als je niet genoeg water drinkt, raak je uitgedroogd. Hiervan word je moe, want uitdroging heeft een negatief effect op de hoeveelheid zuurstof die je hersenen ontvangen.

Tip 3. Kies voor gezonde tussendoortjes

Zin om onderuit te zakken? Koffie met suiker, chocola of iets anders zoets kan je meteen wat troost bieden. Nadeel is dat je daarna de klap 2 keer zo hard terugkrijgt, door de schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Snoep verstandig, eet een snack waar je langdurig energie uit haalt. Het internet staat vol met healthy snacks. Google bijvoorbeeld recepten om zelf supergezonde, suikervrije mueslirepen te maken. Trek er in het weekend een uurtje voor uit. Je hebt er de hele week plezier van.

Koffie verkeerd?

Melk is er in allerlei soorten: van soja tot amandel. En natuurlijk de gewone. Welke is nu het minst belastend voor het milieu? Wij zochten het voor je uit.

Lees meer

Tip 4. Beweeg!

Zitten is het nieuwe roken. Vermijd als het even kan de lift. Iedere stap die je zet is meegenomen. Al is het maar een kort wandelingetje tijdens de lunch of een klein stukje op de fiets, regelmatig bewegen stimuleert je centrale zenuwstelsel. Je krijgt hierdoor meer energie en je bent minder snel vermoeid. Laat je collega dus niet een kopje (kruiden)thee voor je meenemen, maar loop zelf!

Tip 5. Zoek de zon op

Probeer zoveel mogelijk zon mee te pakken. Het natuurlijke daglicht helpt je lichaam bij het produceren van vitamine D en verhoogt je serotonineniveau (serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd). Hierdoor kan je humeur verbeteren en bovendien is de kans groter dat je vannacht beter slaapt.

Aan deze tip heb je natuurlijk niets als je in de nachtdienst werkt. Zorg in dat geval voor voldoende vitamine D. Natuurlijke bronnen van vitamine D zijn: kastanje-champignons, forel, gekookte eieren, kaas, makreel, roomboter en zalm. Loopt het water je al in de mond?